PONOS BERKOVIĆA I CIJELE BiH Aleksandra Samardžić predstavlja BiH na Olimpijadi

Aleksandra Samardžić
Hercegovina.info

Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama koje počinju 26. srpnja naći će se i Aleksandra Samardžić koja dolazi iz općine Berkovići koja broji svega oko 1500 stanovnika. Ni mnogo veće sredine, pa ni gradovi, ne mogu se pohvaliti činjenicom da imaju olimpijca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga mještani Berkovića ponosno ističu da je Aleksandra prve sportske korake napravila u lokalnom džudo klubu ‘‘Berkovići‘‘ gdje ju je trenirao otac Jovo. Pored prvih sportskih koraka, ona je u klubu iz rodnog mjesta osvojila prve velike medalje, još od kadetskih dana.

Već dugo godina član je sarajevskog Džudo kluba ‘‘Bosna‘‘ gdje se potpuno afirmirala, ali ostaće upamćeno da je iz Berkovića otišla kao formirana džudistkinja iza koje su već bili brojni uspjesi i medalje. Povodom plasmana prve Berkovićanke na Olimpijske igre, Skupština Općine Berkovići održala je svečanu sjednicu.

Aleksandra Samardžić

Aleksandri je dodijeljena Povelja za postignute rezultate i promociju Općine Berkovići kao i novčana nagrada u iznosu od 5.000 KM.

Mala općina Berkovići ovih dana je vjerojatno i najsretnija općina na svijetu. Malo koje mjesto sa svega 1500 stanovnika može se pohvaliti da ima natjecatelja na Olimpijskim igrama, a općina Berkovići vjerojatno je najmanja općina koja će biti upisana na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. Aleksandra Samardžić ističe kako je ponosna iz dva razloga – prvi je svakako sam plasman na olimpijski džudo turnir, a drugi je taj što je u rodnom mjestu osjetila koliko je mještanima Berkovića drago zbog njenog uspjeha.

“Oduvijek je ovo bio moj san, cijelu karijeru, 20 godina, radim za ovaj moment gdje ću ja uspjeti ostvariti normu za OI. Pored tog saznanja da idem na Olimpijske igre, u tim momentima sam bila jako sretna. Drugi najsretniji moment je danas, kad sam vidjela koliko je ljudima iz mog okruženja, iz moje male sredine bitno i drago što sam ja uspjela ostvariti svoj san, koliko su ponosni i koliko su sretni zbog mene. Ja sam uvijek realna i reći ću da na OI ne idem kao favorit, ali svakako da su tamo djevojke sa kojima sam ja već imala priliku da se sastanem, pobjeđivala sam od nekih, od nekih gubila, tako da sve je moguće, sve je otvoreno. Olimpijske igre su poznate po tome da nema favorita, da taj dan svi daju sve od sebe i onaj koji bude imao malo više sreće završit će s medaljom oko vrata”, rekla je Aleksandra Samardžić koja će se naći u petočlanom timu koji će ove godine predstavljati BiH u Parizu.

Jovo Samardžić je Aleksandrin otac, ali i prvi trener s kojim je trenirajući u Džudo klubu Berkovići ostvarila prve uspjehe. On kaže da je dvostruko sretan, kao trener, ali i kao roditelj. Dodaje da milijuni sportaša širom svijeta sanjaju odlazak na Olimpijske igre, a da su rijetki oni kojima to i pođe za rukom.

“Ponosan sam na sve to, ne samo da sam ja bio prvi trener, nego je Aleksandra sa mnom u Berkovićima osvojila i prvu medalju. Aleksandra je 2012. godine bila vicešampion Europe za kadete što je onako baš prestižan rezultat i u Berkovićima je, slobodno mogu reći, visoko podignuta ljestvica. Volio bih da netko ponovi taj rezultat, ali jako je teško. To govori o tome koliko je to značajan rezultat. Kao što je njen san ostvarenje olimpijske norme, odlazak na OI, isto tako je i moj naravno, u duploj ulozi, i kao trenera i kao oca, to je ono što milijuni sportaša, trenera i roditelja sanjaju, a samo rijetkima se posreći”, rekao je Aleksandrin otac Jovo Samardžić.

Skupština Općine Berkovići uručila je Aleksandri Samardžić Povelju za postignute rezultate i promociju Općine Berkovići, a pripala joj je i novčana nagrada u iznosu od 5.000 KM. Berkovići su izuzetno ponosni na uspjeh Aleksandre Samardžić bez obzira na rezultat na Olimpijskim igrama, kaže Nenad Abramović, načelnik Općine Berkovići.

“Berkovići su mnogo ponosni na Aleksandru Samardžić i generalno na džudo sport i Džudo klub Berkovići. Ovo je, čini mi se, kruna dvadesetogodišnjeg rada Džudo kluba Berkovići i taj put koji je Aleksandra prošla od Džudo kluba Berkovići do službenog olimpijca je put od 1000 milja. Mi smo mnogo ponosni što je taj prvi korak upravo napravljen u Berkovićima, Aleksandra je ovdje trenirala sigurno nekih desetak godina, a nije samo to, odavde je otišla kao formirana džudistkinja. Prvu balkansku, prvu europsku medalju u mlađim kategorijama darovala je Džudo klubu Berkovići. Ova svečana sjednica Skupštine Općine Berkovići je samo potvrda koliko smo mi danas ponosni i koliko je Aleksandra dobar promotor Općine Berkovići pa i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Želimo joj sve najbolje, želimo joj prije svega da se osjeća zdravo i spremno na Olimpijadi, a rezultat kakav god da bude, mi ćemo i dalje biti ponosni”, ponosno ističe Nenad Abramović, načelnik Općine Berkovići.

Aleksandra Samardžić je do sada osvojila preko 400 različitih medalja, a plasman na Olimpijski džudo turnir u kategoriji do 70 kg kruna je njene dosadašnje karijere. Stanovnici male općine Berkovići s nestrpljenjem očekuju 31. srpnja kada će Aleksandra početi svoj olimpijski nastup i u konkurenciji 24 natjecateljice pokušati ostvariti što bolji rezultat.

 Tog dana Berkovići će, nema sumnje, disati kao jedno i složno bodriti Aleksandru, a mještani ove općine moći će skupa gledati nastup sugrađanke budući da će biti organiziran prijenos na otvorenom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.