ČELIČNI ČOVJEK IZ ŠIROKOG BRIJEGA Filip Zovko u Beogradu se izborio za svoje mjesto pod suncem

Filip Zovko, Ironman
Hercegovina.info

Filip Zovko, kondicijski trener iz Širokog Brijega, uspješno je savladao jedno od najzahtjevnijih triatlonskih natjecanja na svijetu – Ironman 70.3, koje se proteklog vikenda po prvi put održalo u Beogradu. Utrka je okupila više od 1000 vrhunskih sportaša iz 60 različitih zemalja svijeta, a samo natjecanje se sastojalo od tri itekako izazovne discipline: 1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara bicikliranja te 21 kilometar trčanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Osjećaj nakon završetka je nevjerojatan. Zadovoljan sam postignutim, a iako je umor prisutan, polako se vraćam u svakodnevnu rutinu, kako u poslu tako i u treninzima“, izjavio je Zovko za Hercegovina.info.

Čelični čovjek

Ironman 70.3 poznat je po svojoj zahtjevnosti, no ovoga puta dodatni izazov za sve natjecatelje predstavljali su iznimno teški vremenski uvjeti. Inače, naziv ovog natjecanja u slobodnom prijevodu znači „čelični čovjek” upravo zbog nesvakidašnjih osobina koje je potrebno posjedovati kako bi se završilo.

Unatoč izrazito teškim vremenskim uvjetima koji su mnoge natjecatelje potaknuli da učine korak unatrag, ovaj mladi Širokobriježanin još je jednom pokazao svoj hercegovački mentalitet – snagu, izdržljivost i upornost – te je utrku završio s impresivnim vremenom od 6 sati i 9 minuta.

Objasnio nam je da planiranje treninga zahtijeva pažljivu organizaciju i detaljan raspored, jer su višesatni treninzi neizbježni za postizanje vrhunske forme.

„Mentalna priprema gradi se kroz svaki odrađeni trening, jer vremenom stječemo sigurnost u svoje sposobnosti. Tijekom same utrke neizbježno je suočiti se s nekim krizama, to su najčešće one mentalne, no ključno je zadržati fokus, izdržati i nastaviti dalje“, kazao je. 

Priprema za Ironman natjecanje zahtijeva temeljitu organizaciju i posvećenost. Standardni pripremni period traje od 16 do 20 tjedana, tijekom kojih sportaši prolaze kroz višesatne treninge kako bi dostigli optimalnu formu. No, Filipova priprema bila je dodatno otežana neočekivanim zdravstvenim problemom.

Usred priprema doživio sam puknuće slijepog crijeva, što je zahtijevalo operaciju i dva mjeseca bez treninga. Bio sam prisiljen prekinuti pripreme, kada sam se sredinom srpnja vratio, ostalo mi je samo osam tjedana do utrke. S pojačanim tempom treninga uspio sam nadoknaditi izgubljeno vrijeme i kvalitetno se pripremiti za izazov“, objasnio je Filip.

U triatlonu, sportaši se suočavaju s tri vrlo različite discipline, a svatko ima svoju jaču i slabiju točku, a Filip je za Hercegovina.info podijelio svoje iskustvo.

„Trčanje mi je vjerojatno najjača karika od ove tri discipline, no naravno, za svaku se treba ozbiljno pripremiti. Biciklizam je možda najzahtjevniji dio, jer traje najdulje tijekom utrke i troši najviše energije, pa je ključ dobro rasporediti snagu kako bi se izdržalo do kraja.“

Za kraj se i našalio objasnivši nam da su mu se ruke bile toliko smrznule da je uspio otvoriti i popiti samo jednu bocu vode, a tenisice nije mogao niti zavezati, pa je trčao odvezanih.