TREĆI PORAZ BiH U LIGI NACIJA Mađarska bila bolja i iz Zenice odlazi sa tri boda

Mađarska BiH
Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na Bilinom Polju doživjela poraz od Mađarske rezultatom 0:2 u presudnom susretu četvrtog kola Lige nacija. Ovaj poraz ozbiljno je narušio šanse Zmajeva za opstanak u najvišem rangu europskog nogometa, dok su Mađari ovim trijumfom osigurali važna tri boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća reprezentacija otvorila je utakmicu obećavajuće, s prvim ozbiljnijim napadom već u prvoj minuti kada je Edin Džeko nakon greške mađarske obrane pucao prema golu, no lopta je prošla pored vratnice. Iako su Zmajevi imali inicijativu u prvih dvadesetak minuta, nisu uspjeli realizirati svoje šanse.

Mađarska je s vremenom preuzela kontrolu igre, a do vodstva su stigli u 38. minuti. Dominik Szoboszlai preciznim udarcem iz okreta matirao je golmana Nikolu Vasilja, nakon što je dobio odličnu loptu s lijeve strane. Zmajevi su pokušali odgovoriti, no do kraja prvog poluvremena nisu stvorili ozbiljniju priliku, iako je Džeko imao šansu u 45. minuti, ali je njegov udarac otišao preko gola.

Drugi dio utakmice krenuo je loše za izabranike Sergeja Barbareza. U 49. minuti, nakon prekršaja debitanta Naila Omerovića u kaznenom prostoru, sudac Anthony Taylor dosudio je jedanaesterac za Mađarsku. Szoboszlai je bio siguran izvođač i svojim drugim golom povećao prednost gostiju na 2:0.

Barbarez je pokušao izmjenama preokrenuti situaciju na terenu, no Zmajevi nisu uspjeli pronaći put do gola Mađarske. Unatoč ofanzivnijoj igri u drugom poluvremenu, domaća ekipa nije stvorila dovoljno konkretnih prilika, a nezadovoljni navijači počeli su napuštati stadion nekoliko minuta prije kraja utakmice.

Ovaj poraz ostavlja Bosnu i Hercegovinu u teškoj poziciji u borbi za opstanak u Ligi nacija, dok Mađarska učvršćuje svoje mjesto u grupi. Sljedeća utakmica Zmajeva protiv Njemačke bit će ključna za zadržavanje nade u opstanak u najjačem društvu.

U skupini 3 Lige A, Njemačka je prva sa 10, Nizozemska i Mađarska imaju po pet, a BiH je ostala na samo jednom osvojenom bodu.

Standings provided by Sofascore