TKO ČEKA ZRINJSKI? Vodi ih miljenik mostarske publike, nemaju skupljeg igrača od Ćuže i mogu se proći

Botev Plovdiv

Mostarski Zrinjski dobrom partijom u Ljubljani preskočio je slovenski Bravo i nastavlja borbu za grupnom fazom što im je pošlo za rukom prošle sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća prepreka je značajno ozbiljnija momčad od Slovenaca, a riječ je o starim znancima budući da su se Zrinjski i Botev Plovdiv susreli u Europskoj ligi 2013. godine. Bugari su u dvomeču bili bolja momčad, a presudio je susret u Burgasu gdje je Botev tada igrao domaći susret.

U prvom susretu bilo je 1:1. Nakon odličnog otvaranja i pogotka Denija Simeunovića za vodstvo Mostaraca, Bugari su ipak do izjednačenja došli na otvaranju drugog poluvremena preko Kortzorga. U Plovdivu je Zrinjski do samog kraja 'imao' produžetke u svojim nogama, no golovi Ogynanova i Nedeleva u 80. i 88. minuti ugasili su nadu Mostaraca.

Za razliku od ostalih postkomunističkih bugarskih klubova, Botev je najstariji aktivni bugarski klub osnovan 1912. godine, a ime je dobio po narodnom heroju i revolucionaru Hristi Botevu. U svojim vitrinama imaju dva nacionalna prvenstva, četiri titule domaćeg kupa i jedan trofej superkupa. Zanimljivo je da su posljednji naslov osvojili pradavne 1929. i davne 1967. godine. Zlatna godina bila im je 2017. kada su nakon poduge trofejne apstinencije osvojili bugarski kup i superkup, a ove godine u kvalifikacije za Europsku ligu došli su kao osvajači kupa.

Botev Plovdiv

Ovogodišnji europski put nastavljaju u Konferencijskoj ligi nakon što ih je grčki Panathinaikos deklasirao na domaćem terenu rezultatom 0:4, a Grci su bili bolji i prošli tjedan kada su slavili rezultatom 2:1.

Idući suparnik 'Plemića' dolazi iz drugog najvećeg grada Bugarske, odmah iza Sofije. Oko 380 tisuća stanovnika sportskog grada kakav je Plovdiv, nogometnom klubu Botev jamči užarenu domaću atmosferu, a to smo najbolje mogli vidjeti u sinoćnjem dvoboju protiv Grka. Zbog klupskih boja (žuto-crna), popunjenosti stadiona i atmosfere možemo reći da se radi o 'mini BVB' ili 'BVB istočne Europe'. Mada, pravo pitanje je na koje još nitko ne može odgovoriti zapravo kakvu će podršku imati Botev idućeg četvrtka nakon demotivirajućeg nastupa protiv Panathinaikosa i brutalnog oproštaja iz Europske lige.

Botev Plovdiv

Botev je momčad, ako je suditi po trenutačnoj formi i prošlogodišnjoj tablici, ekipa od koje 'Plemići' ne bi već trebali 'napuniti gaće'. Već smo rekli da su u Konferencijsku ligu došli preko osvojenog Kupa, no na tablici su završili 7., no sustav bugarske 'Parve lige' je takav da momčadi od 7. do 10. mjesta razigravaju za nastup u Konferencijskoj ligi, a ekipa iz Plovdiva je u razigravanju se spustila još dva mjesta ispod, pa su tako završili ukupno na 9. ligaškom mjestu, a CSKA 1948 Sofija (navijački klub, a ne kultna CSKA Sofija) izborila je pravo nastupa u europskim natjecanjima.

Također, treba naglasiti da je prednost Bugara u tome što su ranije počeli s pripremama i natjecateljskom sezonom gdje iza sebe već imaju dvije ligaške utakmice. Gostujuću pobjedu od 1:3 ostvarili su na otvaranju prvenstva protiv Botev Vratse, dok su prošli tjedan remizirali 2:2 u gradskom derbiju protiv Lokomotiva.

Botev Plovdiv

Momčad iz Bugarske vodi Dušan Kerkez, bivši nogometaš Zrinjskog koji je svojim odličnim partijama bio dio ekipe koja je Zrinjskom 2005. godine donijela prvu titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Igrač sredine terena u vrlo kratkom razdoblju zadobio je simpatije mostarske publike i to će biti vjerojatno emotivan susret 15. kolovoza u uzvratnom meču. 48-godišnji strateg Botev je preuzeo u rujnu 2023. godine te iz nepovoljne situacije donio klubu trofej na koji su dugu čekali, a ugovorom je vezan za bugarski klub do 2026. godine.

Botev Plovdiv

Zanimljivo je i da Botev nema skupljeg igrača u svom rosteru od Marija Ćuže, koji je prema Transfermarktu, procijenjen na milijun eura. No, zato imaju četiri perspektivna igrača koji vrijede 800 tisuća eura. Jedan od njih je i bivši napadač Hrvatskog Dragovoljca i Rudeša - 25-godišnji Martin Sekulić. Zanimljiv igrač je svakako i Nikola Iliev, ofenzivni veznjak koji je u klub došao iz milanskog Intera.

Među skupljim igračima bugarske momčadi su i lijevi bočni Grk Balogiannis te defanzivni veznjak iz Kameruka James Eto'o. Kapetan momčadi je Ivelin Popov, prekaljeni 36-godišnji veznjak koji je nastupao za brojne ruske, turske i bugarske poput Spartak Moskve, Rubina, Levski Sofije, Kubana, a u mladosti je bio i junior nizozemskog Feyenoorda.

Botev Plovdiv

Botev domaće utakmice igra na stadionu koji se zove - zamislite kako? Hristo Botev! Ako se navijači dovoljno motiviraju i ispune stadion protiv Zrinjskoga, ukupno ih može stati 18.777, dok rekord stadiona drži Atletico Madrid iz 1963. kada je na stadionu bilo 40 tisuća gledatelja. No, naravno infrastrukturna razlika je ogromna i jedino što je zajedničko bivšem i sadašnjem stadionu je naziv.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.