TKO ĆE BITI PRVA PREPREKA ZRINJSKOM Poluprofesionalci iz Walesa u prvoj utakmici pobijedili Slovence

Zrinjski

I dok se Zrinjski marljivo priprema i čeka svoju četvrtu pripremnu utakmicu u kojoj će snage odmjeriti sa hrvatskim prvoligašem Slaven Belupom, potencijalni protivnici Plemića u 2. pretkolu konferencijske lige ukrstili su svoja koplja. Naime, u okviru prvog pretkola Konferencijske lige u Ljubljani su snage odmjerili Bravo i Connah’s Quay Nomads. Gosti su slavili sa minimalnih 0-1. Bila je to jedna nezanimljiva i na trenutke mučna utakmica u kojoj su gosti sretno i spretno došli do pobjede, piše stranica The Nobles koja prati Zrinjski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubljančani su imali više udaraca, više prilika, ali se u svojoj povijesnoj europskoj utakmici nisu proslavili. Svoje najbolje prilike su propustili u prvom dijelu kada su zapucali tri ili četiri odlične prilike, no u nastavku su potpuno nestali sa terenu.  Velšani su u toj uspavanki iskoristili jedan centaršut i nakon grede u 83. minuti došli do pogotka i pobjede.

Bilo kako bilo, Zrinjski će za šest dana saznati svog protivnika u drugom pretkolu kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu, a do tada ćemo vas pokušati upoznati sa obje ekipe.

NK Bravo

„Nećemo zbog Europe izgubiti vlastiti DNK i nastavit ćemo s razvojem mladih igrača i davanjem prilika novim generacijama“, bile su riječi trenera Brava, Aleša Arnola, nakon premijernog izlaska na euroscenu.

NK Bravo je mladi klub iz Ljubljane, osnovan 2006. godine kao škola nogometa, ali je tek od 2013. klub ušao u seniorske vode s posebnim fokusom na radu s mladim igračima. Klub iz godine u godinu sve više dobiva na značaju.

Bravo se za „samo“ šest godina iz petog razreda slovenskog nogometa popeo u prvu ligu, a nakon pet sezona života u prvoj slovenskoj ligi, uspjeli su ostvariti izlazak u Europu. To se doduše dogodilo na krilima sretnih okolnosti jer NK Rogaška (osvajač kupa) nije dobila licencu za UEFA-ina natjecanja. Bilo kako bilo, iza Brava je povijesna sezona jer su ostvarili najbolji plasman u povijesti kluba osvojivši četvrto mjesto, prikupili su rekordnih 50 bodova, bili su treća najbolja obrana lige iza Celja i Maribora, te su isprofilirali dosta mladih igrača, što je u krajnjoj liniji i osnovni cilj ovog kluba. Naime, najmlađi prosjek godina početnih 11 u prošloj sezoni im je bio 22.18 godina, a najstariji 24.18 godina.

Međunarodni nogometni institut CIES Football Observatory je u ožujku izbacio podatke iz 48 liga diljem svijeta prema prosječnoj dobi igrača koji dolaze u klubove u posljednjih 10 prijelaznih rokova i Bravo zauzima četvrto mjesta sa prosjekom od 22.22 godine; ispred su samo Athletic Bilbao, Red Bull Bragantino i Red Bull Salzburg.

„Istraživanje je samo još jedan dokaz onoga što godinama naglašavamo, a to je da Bravo nudi i nudit će priliku mladim slovenskim nogometašima. To je naša filozofija.“, rekao je sportski direktor Ljubljančana Dejan Močnik.

U prilog tome ide činjenica da su čak šestorica nogometaša koji su bili dio reprezentacije Slovenije na Europskom prvenstvu u Njemačkoj u jednom trenutku bili članovi NK Brava, a to su Jaka Bijol, Adam Gnezda Čerin, Vanja Drkušić, David Brekalo, Igor Vekić i Nino Žugelj.

Pred kraj srpnja, u hrvatskim medijima se pojavila vijest da će Bravo postati Dinamov klub partner za razvoj mladih igrača, a već su i ranije mnogi mladi Dinamovci bili tamo (Roko Baturina, Maro Katanić, Jakov Gurlica, Ivan Šaranić, Renato Josipović, Stefan Milić). No, izgleda da od te suradnje neće biti ništa, bar za sad.

Što je tiče same ekipe, mora se priznati da NK Bravo nema dovoljno širok kadar jer raspolaže sa svega 13-14 igrača, a ostatak će popuniti juniori koji će se po prvi put susresti s profesionalnim nogometom. Ne možemo se oteti dojmu da taj način rada pomalo baca sumnju i na samu ozbiljnost i ambiciju kluba.

Najveći udarac za Bravo je odlazak Matije Kavičića u Celje jer je riječ o najboljem lijevom beku u slovenskoj ligi koji je sezonu zaključio sa nevjerojatnih 13 asistencija. Traga će također ostaviti i odlazak prvog stopera Jana Gorenca, inače posuđenog igrača iz belgijskog Eupena.

Za sada su doveli samo zamjene na tim pozicijama, a to su Gašper Jovan, lijevi bek iz Aluminija, te Miguel Rodrigues, stoper iz portugalskog trećeligaša Academice. Najveće pojačanje im je ostanak Martina Pečara, mladog slovenskog reprezentativca koji je prošao nogometnu školu Eintracht Frankurta i bečke Austrije, te se slobodno može se reći da je najveća zvijezda u ekipi Brava.

Početkom svibanja Bravo je izašao u javnost s viješću da će njihov stadion ŽAK u sportskom kompleksu Šiška biti iz temelja renoviran po završetku sezone, te da će njihov novi dom biti nacionalni stadionu Stožice. Ipak, izgleda da će selidba Brava još neko vrijeme pričekati jer su Velšane ipak ugostili na ŽAK-u, a utakmica sa Zrinjskim (ako dođe do nje) će i definitivno biti njihova posljednja na tom stadionu, kako za sada stvari stoje.

Connah’s Quay Nomads

Budući da je teško naći prave informacije o klubovima iz Walesa, odlučili smo o ovom klubu porazgovarati sa jednim navijačem CQN-a i evo što nam je rekao:

„Prije svega, morate znati da je osim jednog kluba (The New Saints), cijela liga poluprofesionalna i amaterska, a to znači da svi naši nogometaši uz igranje za Connah’s Quay Nomas imaju svoje primarne poslove tijekom tjedna. Ostali smo bez golmana Andy Firtha koji je sa 27 godina otišao u saudijski Al-Ettifaq i pridružio se trenerskom timu Stevena Gerrarda.

Velšani obožavaju nogomet, ali liga nije popularna, a na stadionu se skupi od 200 do 700 ljudi. Ovdje svi navijaju za Swansea, Cardiff ili Wreaxam.

Naš klub se nalazi na sjeveru Walesa u Flinthireu, nekih 20-30 minuta od Wrexama. Također se nalazimo uz velško-englesku granicu i privlačimo mnogo igrača iz Merseysidea i Cheshirea koju su za nas odlični. Imamo jako dobar geografski položaj i obično ciljamo na igrače iz petog, šestog i sedmog razreda engleskog nogometa, pa su tako naši najbolji igrači stigli iz upravo tih liga.

Ako bih morao izdvojiti par igrača koji se ističu, to su sigurno Jack Kenny, Harry Franklin, Chris Marriott, a imamo i odličnog novog vrata Georgea Ratcliffea. Nažalost, ovog ljeta smo ostali bez našeg najboljeg igrača Jordana Davisa koji je u prošloj sezoni zabio 26 golova. Potpisao je za Morton, klub iz škotskog Championshipa i to je velika stvar za njega.

Nažalost, naše europske utakmice ne možemo igrati u Flintshireu jer stadion nije u skladu sa UEFA-nim standardima, potrebna nam je UEFA kategorija 2 barem za kvalifikacije, ali većina naših stadiona to ne ispunjava, pa stoga moramo voziti 50 milja do Bangora.“

Uzvratna utakmica se igra 18. srpnja u Walesu, a pobjednik duela će prvu utakmicu protiv Zrinjskog igrati u Mostaru 25. srpnja.