SKROMNI SLOVENCI POŠTUJU ZRINJSKI Predstavljamo ljubljanski Bravo, prvu prepreku Plemićima u europskim kvalifikacijama

bravo
facebook

Zrinjski sutra navečer dočekuje slovenski klub Bravo iz Ljubljane u prvoj utakmici drugog pretkola kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su Plemići favoriti u ovom okršaju, ipak Bravo nije bezazlen protivnik, te će protiv njih biti potrebna puna koncentracija. Treba uzeti u obzir i činjenicu da je Bravo, za razliku od Zrinjskog dosad već odigrao tri natjecateljske utakmice. Dvije u prvom pretkolu Konferencijske lige u kojem je izbacio Connah's Quay Nomads iz Walesa, te prvo kolo Prvenstva Slovenije u kojem je u gostima izgubio od aktualnog prvaka Celja rezultatom 2:1. 

Završili kao četvrti u prvenstvu

Slovenci su inače sezonu 23/24 završili na četrvtom mjestu na tablici sa 50 bodova. Ispred njih su bili prvak Celje, Maribor i Olimpija. Osvojeno 4. mjesto je dosad najveći natjecateljski uspjeh NK Bravo u prvenstvu 1. SNL. 

U 36 odigranih utakmica ostvarili su 12 pobjeda, 14 remija i 10 poraza uz gol razliku 42:42.

Prvo pretkolo europskih kvalifikacija odvelo ih je u Wales gdje su igrali protiv Connah's Quay Nomads. U prvoj utakmici igranoj u Ljubljani Velšani su ostvarili iznenađujuću pobjedu reultatom 1:0, a uzvratu kod kuće su se sjajno držali sve do 88. minute kada je pogodio Jakšić za 1:0.  Bravo je ipak pokazao zašto je bio blagi favorit, te je pogotkom Poplatnika u 115. minuti produžetaka pobijedio sa 0:2, i prošao dalje ukupnim rezultatom 2:1.

BRAVO

Momčad im vrijedi 4,4 milijuna eura, Zrinjski dvostruko više

Bravo sa klupe vodi mladi slovenski trener Aleš Arnol, 39-godišnjak koji preferira formaciju 4-2-3-1.

Kapetan momčadi je zadnji vezni, Gašper Trdin, a najskuplji eksponati su Mark Spanring i Jakoslav Stanković, dvojica 23-godišnjaka koji su po transfermarktu vrijedni po 500 000 eura, dok najveća opasnost prijeti od glavnog napadača, iskusnog Mateja Poplatnika, te mladog Martina Pecara, talentiranog ofanzivnog veznog koji je dobio broj 10 kada je stigao iz Austrije Beč. Kao pojačanje stigao je i iskusni Portugalac Miguel Rodrigues koji igra na poziciji stopera.

BRAVO

Ukupna vrijednost momčadi je 4,43 milijuna eura, što je više nego dvostruko manje od vrijednosti igrača Zrinjskog (9,48 milijuna eura)

Najveći uspjeh kluba

Za Bravo je, kažu nam slovenski sportski novinari dolazak do ove faze kvalifikacija veliki uspjeh. Klub je to koji je nastao 2006. godine, a do 2015. se natjecao u nižim ligama. Prvoligaš su postali tek u sezoni 2019/20.

NK "Bravo" je dosad nastupao na stadionu "Športni park Ljubljana", koji se nalazi u ljubljanskoj četvrti Šiška, no od ove sezone dijelit će stadion u Stožicama sa gradskim rivalom Olimpijom.

Bravo je od svih slovenskih prvoligaša vjerojatno najmanje posjećen, te ima najmanju bazu navijača, tako se i na utakmici s Velšanima skupilo jedva preko 1000 navijača, a nije poznat broj navijača koji će klub pratiti u Mostaru.

BRAVO

Ipak, iz tabora Bravo-a hrabre se pred dolazak u Mostar.

"Pred nama je pravi europski izazov. Zrinjski je već dugi niz godina naviknut na ovakve kvalifikacijske utakmice, a prošle godine su igrali čak i u grupnoj fazi Konferencijske lige. Riječ je o izuzetno iskusnoj ekipi - kako po godinama, tako i po broju odigranih međunarodnih utakmica. U Mostar odlazimo s poštovanjem prema protivniku, ali i s jasnim planom za samu utakmicu," rekao je prije puta u Mostar trener Aleš Arnol.

Domaća utakmica protiv Nomads, pa let u Wales, pa uzvratna utakmica s Velšanima, povratak kući i gostovanje u Celju. Sve to u 10 dana. Zbijeni raspored seniorske ekipe je novitet na početku sezone, ali forma je prava: "Opterećenja posljednjih dana su visoka. Utakmica u Mostaru bit će već treća zaredom u gostima, ali smo zadovoljni prikazanim u posljednje dvije utakmice. Nažalost, u Celju nismo bili nagrađeni za vrlo solidan nastup jer su mnoge odlične prilike ostale neiskorištene. Međutim, sama predstava može nam uliti određenu mjeru optimizma. Trenutno nekoliko igrača ima manje probleme s lakšim ozljedama, tako da će tek na posljednjem treningu biti jasno u kojem ćemo sastavu igrati utakmicu," dodaje glavni trener NK Bravo.

BRAVO

Ambicija kluba da bude stabilan prvoligaš

Filozofiju kluba možda je najbolje sažeo počasni predsjednik Darko Martin Klarič.

"Naša sportska i poslovna filozofija nam ne dopuštaju da imamo nerealne ambicije i pretjerana očekivanja za budućnost. To ne znači da nismo ambiciozni, već samo da ne pretjerujemo i prilagođavamo se okolnostima. Nastavit ćemo biti skromni i čvrsto na zemlji, jer smo svjesni zamki u koje možemo upasti. Ne očekivanja, već samo rad, disciplina i odgovornost ostaju naša stvarnost. Ne Europa, već sezona 2024./2025. bit će naš prioritet i realan cilj. Puno posla nas još čeka kako bismo postigli prvoligašku stabilnost i približili se sredini ljestvice. To je, nažalost, naša realnost koju moramo živjeti, razumjeti i poštovati. Možda smo zaista pomalo drugačiji klub, u kojem ipak znaš što možeš očekivati," rekao je Darko Martin Klarič.

Po svemu viđenom, Zrinjski je apsolutni favorit protiv ekipe iz Ljubljane, no bio je i AZ Alkmaar protiv Zrinjskog, pa će se Plemići za pobjedu trebati dobro potruditi i biti fokusirani svih 180 minuta.

Potencijalni protivnik u 3. kolu UEFA Konferencijske lige, za pobjednika ovog dvomeča će biti poraženi iz ogleda između Panathinaikos FC (Grčka) - PFC Botev Plovdiv (Bugarska).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.