POBJEDA PORTUGALA Hrvatska porazom otvorila Ligu nacija

Hrvatska poražena od Portugala na otvaranju Lige nacija
Jao Rico/PIXSELL

Započela je nova sezona nogometne Lige nacija, a Portugal je u Lisabonu, u sklopu skupine 1 Lige A, bio bolji od Hrvatske s 2:1 (2:1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diogo Dalot u sedmoj i Cristiano Ronaldo u 34. minuti su doveli Portugalce u vodstvo od 2-0, dok je jedini hrvatski pogodak bio autogol Dalota u 41. minuti.

Hrvatska je i četvrti puta poražena na startu Lige nacija, ali za razliku od ostalih poraza od Španjolske (0:6), Portugala (1:4) i Austrije (0-:), ovoga puta u Lisabonu je poraz bio minimalan, a igra potpuno ravnopravna s favoriziranim domaćinom. Iako desetkovana brojnim ozljedama i odlascima, Hrvatska je u zadnjih petnaest minuta pritisnula moćni Portugal, koji nije izlazio iz svoga šesnaesterca.

Prikazana igra na Luzu budi nadu da će Hrvatska osvojiti jedno od prva dva mjesta u skupini i proći u četvrtfinale, što bi joj omogućilo bolji ždrijeb u kvalifikacijama za SP 2026.

U 5. minuti Martin Baturina je neoprezno izgubio loptu na rubu svog kaznenog prostora, Bruno Fernandes šutira, a Livaković odbija u korner. Samo dvije minute kasnije Portugalci vode pogotkom Dalota. Branič Manchester Uniteda se ubacio ispred Borne Sose i s pet metara, kroz noge Livakovića, zabio gol.

Hrvatska uzvraća u 14. minuti udarcem Modrića, koji je prošao tik pored vratnice, a u 22. minuti Livaković još jednom spašava Hrvatsku. Rafael Leao je petom ostavio loptu za Ronalda, koji tuče iskosa s desetak metara, ali Livaković nogom, na rukometni način, skida njegov udarac. U 31. minuti Andrej Kramarić je sjajno potegao, no portugalski vratar paradom vadi loptu iz samog kuta.

U 34. minuti Portugalci su došli do drugoga gola i opet nakon ubačaja s lijeve strane. Nuno Mendes je uputio sjajan centaršut na kojeg je naletio Ronaldo i lako postigao svoj 131. gol za Portugal i 900. u karijeri

Hrvatska je smanjila u 41. minuti nakon prodora Kramarića i njegova ubačaja, kojeg je prema petercu zavrnuo Sosa, a Dalot je loptu skrenuo u svoju mrežu. Tako je Hrvatska ipak nagrađena za svoju ofenzivnu igru na Luzu u prvom dijelu.

Dvije minute kasnije Neto se sjurio sam prema hrvatskom kaznenom prostoru, ali je pogodio gredu.

U drugom dijelu je izbornik Dalić izvukao Marina Pongračića, a uveo Duju Ćaletu Cara.

U 62. minuti Portugalci su odigrali najbolju kombinaciju na utakmici, ali Livaković još jednom brani opasan šut Ronalda iz blizine. Tri minute kasnije hrvatski vratar kroti udarac Fernadesa, a na drugoj strani Mario Pašalić je bio u odličnoj situaciji, ali se spetljao u ključnom trenutku. U 75. minuti najveća šansa za Hrvatsku, prošao je Luka Sučić, ubacio za debitanta Igora Matanovića, čiji udarac odlazi pored vratnice.

Odmah nakon toga u igru ulazi još jedan debitant Petar Sučić, kao i Ivan Perišić, dok Hrvatska sve više preuzima igru i rizik na Luzu. U 80. minuti Matanović dvaput pokušava udarcima glavom, a u 90. minuti na ubacivanje Luke Sučića na drugoj vratnici Kramarić pogađa vanjski dio mreže.

U nedjelju će Hrvatska odigrati utakmicu drugog kola u skupini. Suparnik će biti Poljska na osječkoj Opus Areni, a dvoboj počinje u 20.45 sati.