KRALJEVSKI PREOKRET U MADRIDU Real gubio 2:0 pa zabio pet komada u drugom poluvremenu

Vinicius Real Madrid
EPA

U derbiju večeri nogometne Lige prvaka, ujedno i reprizi posljednjeg finala Lige prvaka, Real Madrid je u fantastičnom dvoboju pobijedio Borussiju Dortmund sa 5-2 premda su gosti na poluvremenu vodili sa 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Real Madrid i Borussija Dortmund su početkom lipnja na Wembleyju odmjerili snage u finalu Lige prvaka. “Kraljevski klub” je slavio sa 2-0 osvojivši svoj čak 15. europski naslov. I ovog puta Real je pobijedio premda su gosti vodili sa 2-0 golovima Donyella Malena (30) i Jamiea Gittensa (34).

No, španjolski velikan je u nastavku okrenuo rezultat golovima Antonia Rudigera (60), Viniciusa Juniora (62, 86, 90+3) i Lucasa Vazqueza (83). Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić igrao je do 71. minute i sudjelovao je u akciji za drugi Realov pogodak.

Real je bolje otvorio susret, no gosti su poveli u 30. minuti. Serhou Guirassy se odlično snašao gurnuvši loptu do Donyella Malena koji je izašao sam ispred Thibauta Courtoisa i zabio za 1-0. Samo četiri minute kasnije Borussija je zabila i drugi pogodak. Ovoga puta Malen je bio asistent nakon što je prošao po krilu, a Gittens pored “uspavane” obrane Reala zabio na drugoj stativi za 2-0.

Real je mogao smanjiti u 36. minuti, no u svega 15 sekundi “Kraljevski klub” je dva puta pogodio okvir gola. Prvo je Rodrygo sjajno primio loptu u šesnaestercu i pucao. Međutim, pogodio je prečku. Lopta se odbila do Judea Bellinghama koji je opalio ponovo pogodivši gredu.

U nastavku susreta krenula je Realova rapsodija. Europski prvak je smanjio u 60. minuti, Kylian Mbappe je ubacio, a Antonio Rudiger glavom zabio za 1-2. Real je izjednačio samo dvije minute kasnije. Luka Modrić je uposlio Mbappea, ispred njega su gosti počistili loptu, no ona je došla do Viniciusa koji je pogodio za 2-2. Suci su označili zaleđe, ali je VAR pokazao kako je sve bilo regularno.

Preokret Reala protiv Borussije, Luka Modrić

Potpuni preokret je stigao u 83. minuti, loše je reagirao Brandt u obrani, lopta je došla do Vazquez koji je silovitim udarcem pogodio za 3-2.

Sve dvojbe oko pitanja pobjednika “Kraljevski klub” je razriješio u 88. minuti drugim golom Viniciusa. Bio je to nevjerojatan gol brazilskog napadača koji je osvojio loptu na 20-tak metara od svojeg gola uz aut liniju i potom u šprintu pretrčao više od 60 metara i zatim s ruba kaznenog prostor pogodio za 4-2. Točku na “i” sjajne predstave Vinicius je zaoključio “hat-trickom” u sudačkoj nadoknadi za drugu Realovu pobjedu i prvi Borussijin poraz.

Aston Villa je u Birminghamu porazila Bolognu sa 2-0 ostvarivši i treću pobjedu.

Domaćin je poveo u 55. minuti, John McGinn je ubacio iz slobodnog udarca, loptu nitko nije dirao i završila je u mreži. Konačnih 2-0 je postavio Jhon Duran u 64. minuti. Nikola Moro je za goste igrao od 67. minute, dok Martin Erlić nije igrao.

Tri boda je dohvatio i Arsenal porazivši Šahtar sa 1-0.

Jedini gol pao je u 29. minuti. Pucao je Gabriel Martinelli, lopta je pogodila vratnicu i od leđa nesretnog Dmitra Riznika završila u golu. Arsenal je pobjedu mogao osigurati u 77. minuti, no Leandro Trossard nije realizirao kazneni udarac, iskazao se Riznik upisavši važnu obranu. Za momčad Šahtara koju vodi Marino Pušić, a asitira mu Mario Stanić, nije nastupio Bartol Franjić.

PSG nije uspio slomiti PSV Eindhoven i susret na Parku prinčeva je završio 1-1.

Prvu veliku priliku domaćin je imao u 22. minuti. Fabian Ruiz je odlično ubacio pred vrata, gostujuća obrana je “zaspala” ostavivši Dembelea samog, no njegov udarac je završio u okviru gola. Nizozemci su poveli u 34. minuti. Neves je izgubio loptu na sredinu terena nakon čega je Noa Lang povukao kontru, a onda sjajno pogodio s ruba kaznenog prostora. Francuski prvak je uspio izjednačiti u 55. minuti golom Achrafa Hakimija koji je pucao sa 20 metara, a lopta je kroz noge nizozemskog vratara ušla u mrežu.

Girona je porazila Slovan iz Bratislave sa 2-0 ostvarivši premijernu pobjedu u Ligi prvaka.

Arnaut Danjuma je u 42. minuti sjajno prošao po lijevom krilu, poslao povratnu loptu do Miguela Gutierreza koji je lijepo pogodio za 1-0. Španjolci su svoju prvu pobjedu potvrdili u 73. minuti sjajnim golom Juanpea iz slobodnog udarca u 73. minuti. Girona je u 88. minuti imala kazneni udaraca, ali je Dominik Takac obranio udarac Cristhiana Stuanija. Marko Tolić je za Slovan igrao do 84. minute.

Sporting je na gostovanju u Austriji pobijedio Sturm sa 2-0.

Portugalci su poveli u 23. minuti, Catamo je probio po desnoj strani, ubacio pred vrata do Nune Santosa koji je pucao, a domaći vratar Kjell Scherpen nespretno zatresao vlastitu mrežu. Korak bliže pobjedi Sporting je stigao u 53. minuti nakon što je Viktor Gyokeres pogodio za 2-0. Švedski napadač je probio po lijevom krilu, ušao u kazneni prostor “povaljao” domaću ibranu i vratara i pogodio za 2-0. Lovro Zvonarek je za austrijski sastav igrao od 59. minute.

Stuttgart je u Torinu pobijedio Juventus sa 1-0, a talijanski velikan može biti sretan što je primio samo jedan gol.

Njemački sastav je bio sjajan, gosti su uputili 22 udarca, poništen im je gol, nisu uspjeli realizirati kazneni udarac, a pogodili su i okvir gola. Međutim, u sudačkoj nadoknadi je El Bilal Toure ipak zabio za pobjedu.

Domaći vratar Mattia Perin branio je fantastično, ali niti on nije uspio spasiti torinski klub poraza. Juve je u 84. minuti ostao s igračem manje nakon što je isključen Danilo, a gosti su dobili jedanaesterac. Pucao je Enzo Millot, ali je fantastični Perin obranio.

REZULTATI

Aston Villa – Bologna 2-0 (McGinn 55, Duran 64)

Girona – Slovan Bratislava 2-0 (Gutierrez 42, Juanpe 73)

Juventus – Stuttgart 0-1 (Toure 90+2)

PSG – PSV Eindhoven 1-1 (Hakimi 55 / Lang 34)

Sturm – Sporting 0-2 (Nuno Santos 23, Gyokeres 53)

Arsenal – Šahtar 1-0 (Riznik 29-ag)

Real Madrid – Borussia (D) 5-2 (Ruediger 60, Vinicius Junior 62, 86, 90+3, Vazquez 83 / Malen 30, Gittens 34)

Milan – Club Brugge 3-1 (Pulišić 34, Reijnders 61, 71 / Sabbe 51)

Monaco – Crvena zvezda 5-1 (Minamino 20, 70, Embolo 45+4, Singo 54, Akliouche 90+6 / Ndiaye 27-11m)