KAŽNJENI SUCI IZ MOSTARSKOG DERBIJA Zabrana suđenja Peljti, Bilbiji i Čoliću zbog utakmice Zrinjskog i Borca

Suci Irfan Peljto

Sinoć je kompletirano 6. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u nogometu, nakon kojeg je ostalo 'repova' vezanih za suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega to se odnosi na dvije utakmice koje su završene rezultatom 1:1 - derbi u Mostaru između Zrinjskog i Borca, te duel starih rivala Slobode i Veleža.

Komisija za suce i suđenje Nogometnog saveza BiH nakon analize, kako neslužbeno saznaje Faktor, sankcionirala je zabranom suđenja u jednom ciklusu glavne, VAR i AVAR suce sa spomenutih utakmica.

Pomoćni suci s oba susreta (Aleksandar Smiljanić i Mirza Demir na Tušnju, odnosno Senad Ibrišimbegović i Emir Zahiragić na stadionu Pod Bijelim brijegom) dobili su prolazne ocjene i nisu sankcionirani.

Glavni sudac meča u Mostaru bio je Irfan Peljto (Sarajevo), a u VAR sobi su bili Luka Bilbija (Prijedor) i Josip Čolić (Kupres). Pravdu na Tušnju dijelio je Sabrija Topalović (Zenica), VAR sudac je bio Dragan Kesić (Bosanska Gradiška), a AVAR Davor Maksimović (Doboj).

Promatrač suđenja u Tuzli je bio Zoran Grbić iz Prijedora, a u Mostaru Husein Terzić iz Travnika.  

Mnogo prašine podigla je i odluka Mirze Demira, pomoćnog suca na Tušnju, koji nije podigao ofsajd kod izjednačujućeg gola Slobode protiv Veleža u 92. minuti.

Kako neslužbeno saznaje Faktor, u ovoj situaciji nije mogao reagirati ni VAR, odnosno nije se mogla 'povući linija' jer se nije moglo utvrditi gdje se nalazi stajna noga igrača Veleža najbližeg svom golmanu. Pojašnjeno je kako u takvim situacijama, kada VAR ne može pomoći, a kada je sudac dobro postavljen, da se tada vjeruje sucu.

Očito da je Demir na Tušnju bio u liniji s pretposljednjim igračem obrane, jer je dobio prolaznu ocjenu i nije otišao na "hlađenje".