GULIASHVILI PRESUDIO ROĐENIMA Sarajevo u turbulentnoj utakmici razbilo Velež rezultatom 4:0

sarajev velež

Prvo poluvrijeme derbija između Sarajeva i Veleža, u okviru 10. kola Wwin lige BiH, donijelo je dosta uzbuđenja na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajevo je bolje otvorilo susret, a već u ranim minutama bilo je jasno da su domaćini odlučni prekinuti negativan niz i osvojiti tri boda.

U 20. minuti došlo je do prvog velikog preokreta kada je sudac Kazlagić, nakon VAR pregleda, dodijelio crveni karton Kyeremehu zbog udaranja protivničkog igrača bez lopte, što je ostavilo Sarajevo s igračem manje. Svega sedam minuta Velež je imao igrača više. U 27. minuti ponovno je aktiviran VAR zbog još jednog potencijalnog crvenog kartona. Ovaj put ga je dobio Oreč zbog namjernog udaranja Solde, te su snage brojčano izjednačene na terenu.

U 32. minuti Sarajevo dolazi do vodstva. Nakon loše reakcije obrane Veleža, lopta dolazi do Guliashvilija, koji sjajno probija po lijevoj strani i asistira Turkešu, a ovaj precizno pogađa praznu mrežu za 1:0.

Samo nekoliko minuta kasnije, u 36. minuti, Sarajevo udvostručuje prednost. Đorđević je izveo odličan slobodni udarac, a Jović je glavom precizno poslao loptu u mrežu za 2:0, na oduševljenje domaće publike.

Prvo poluvrijeme obilježila je i bakljada domaćih navijača, što je nakratko prekinulo igru zbog dima koji je prekrio teren.

Zbog svega toga Kazlagić je produžio čak sedam minuta. U četvrtoj minuti produžetka Halilović zabija za smanjenje rezultata, no VAR soba potvrđuje zaleđe. Ostaje 2:0 za domaćina.

U drugom poluvremenu utakmice između Sarajeva i Veleža, domaćini su nastavili dominirati i brzo uvećali svoju prednost.

U 47. minuti, Mlinarić je imao veliku priliku za Velež, no Rogić je sjajno reagirao i sačuvao svoju mrežu. Uslijedile su brojne izmjene na obje strane. Trener Sarajeva uveo je Durakovića umjesto Mustafića na poluvremenu, dok je Veležova zamjena bila Okeke umjesto Šarića.

U 53. minuti, Sarajevo je povelo s 3:0 kada je Mehremić izbio loptu iz svog peterca, ali je ona došla do nečuvanog Guliashvilija, koji ju je snažno zakucao u mrežu za još jedan pogodak. To je praktično odlučilo utakmicu, jer Velež nije uspio ozbiljnije ugroziti gol domaćina.

U 89. minuti opet se ukazao Guliashvili. Gruzijac je sve napravio, nesebično dodao za Lulića kojem nije teško pogoditi za 4:0.

Kako se utakmica bližila kraju, sudac Kazlagić podijelio je nekoliko žutih kartona, uključujući one za Mehremića, Jovića i Halilovića. Velež je pokušao osvježiti momčad s nekoliko izmjena, ali rezultat je ostao nepromijenjen. Sarajevo je mirno privelo susret kraju, kontrolirajući igru i osiguravši tri boda.