EURO U BERLINU Policija zaustavila mimohod turskih navijača uoči utakmice

Turska Austrija Euro
Ilustracija/Reuters

Berlinska policija objavila je da je zaustavila mimohod turskih navijača uoči četvrtfinalne utakmice EURA između Nizozemske i Turske jer su navijači masovno gestikulirali znakom turske ekstremno desničarske skupine "Sivi vukovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom mimohoda turskih navijača masovno je izveden pozdrav Sivih vukova. Policija je zbog toga prekinula marš i pozvala navijače da prestanu s tim znakom", napisala je berlinska policija na platformi X i dodala da navijački marš "nije mjesto za političke poruke".

Stiže Erdogan na utakmicu

Utakmica Nizozemska – Turska večeras od 21 sat na stadionu Olimpijskom stadionu u Berlinu, kojoj bi trebao prisustvovati i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, dolazi u jeku diplomatskog spora između Berlina i Ankare, prenosi Hina.

Gesta "Sivih vukova", tri prsta spojena s kažiprstom i malim prstom podignuta u zrak, kako bi nacrtali profil vuka, ovog je tjedna u središtu pozornosti jer je njihov znak napravio turski branič Merih Demiral kako bi proslavio golove koje je postigao u utakmici osmine finala protiv Austrije. Zbog toga je Demiral odlukom Europske nogometne unije (UEFA) suspendiran na dvije utakmice.

Demiralova gesta izazvala je i diplomatske napetosti između Turske i Njemačke. Turska je u srijedu pozvala njemačkog veleposlanika u Ankari na razgovor u znak protesta zbog izjave njemačke ministrice unutarnjih poslova Nancy Feser, koja je igračevu gestu nazvala "neprihvatljivom".

Njemačka je sljedećeg dana odgovorila pozivom turskom veleposlaniku u Berlinu. Erdogan nije izravno reagirao, no nekoliko ministarstava i glasnogovornik njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) osudili su istragu UEFA-e i reakciju njemačke ministrice.

Tko su Sivi vukovi?

Sivi vukovi klasificirani su kao desničarska ekstremistička skupina s 18.500 do 20.000 članova u Njemačkoj, što ih čini drugom najvećom desničarskom ekstremističkom organizacijom, prema njemačkim obavještajcima. 

Stručnjaci za ekstremizam kažu da je svjetonazor Sivih vukova tvrdokorno nacionalistički i islamistički, s mržnjom prema Kurdima, Židovima, kršćanima, Armencima, Grcima, Europskoj uniji i SAD-u. Skupina, koja ima dugu povijest terorizma još od 1970-ih, okrivljena je za bombaške napade u Parizu i Bangkoku te pokušaj atentata na papu Ivana Pavla II.