ČEKAJU IH ENGLEZI Nizozemska preokrenula protiv Turske za polufinale Eura

Nizozemska Europsko prvenstvo
Twitter

Nizozemski nogometaši svladali su u četvrtfinalu Eura u Berlinu Tursku preokretom s 2-1 (0-1) i otišli u polufinale gdje ih čekaju Englezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turci su vodili golom Sameta Akaydina (35), a za Nizozemsku je izjednačio Stefan de Vrij (70). U 76. minuti autogol Merta Mueldera donio je pobjedu Nizozemskoj, prenosi Hina.

Okršaj Nizozemske i Turske u Berlinu ponudio je najbolju utakmicu četvrtfinala Eura, a dalje su prošli Nizozemci zahvaljujući svojoj napadačkoj raskoši. Punih 70 minuta Turska je, nošena svojim fanatičnim navijačima, vodila i ogromnom količinom trke i borbenosti pravila ogromne probleme Nizozemcima. No, Oranje u svojoj ekipi ima bogat napadački arsenal, a Nizozemska je u šest minuta završnice stigla do dva gola i prošla u polufinale.

Već nakon 60 sekundi igre Nizozemska je mogla povesti. Memphis Depay se izborio za poziciju i u padu uputio udarac s desetak metara, ali je na tursku sreću lopta otišla iznad vrata.

Ta šansa je obećavala spektakularan nogomet, ali je ipak, narednih više od pola sata igre proteklo u obostrano opreznoj igri, kao i u preostale tri utakmice četvrtfinala. Turci su ipak pokazali više trke, energičnosti, naboja i želje za golom, nošeni fanatičnom podrškom svojih navijača s tribina.

Hrabrost im se isplatila u 35. minuti kada je ponovno za Tursku zabio jedan od stopera, po četvrti put na ovom Euru. Arda Guler je uputio precizan centaršut, a na drugoj stativi Samet Akaydin se neometan naklonio i s pola metra pogodio nebranjenu mrežu.
Taj gol je djelovao šokantno za Nizozemce, koji nisu nalazili načina kako probiti tursku odbranu u prvom poluvremenu, pa je odmah u 46. minuti selektor Koeman uveo diva Wouta Weghorsta.

Nizozemska je puno bolje krenula u drugi dio, ali su Turci opet bili opasniji. Guler je iz slobodnog udarca u 56. minuti pogodio desnu vratnicu, a u 65. minuti Bart Verbruggen je jedva obranio snažan udarac Kenana Yildiza sa 16 metara.

U 69. minuti turski vratar Mert Gunok je skrenuo u korner udarac Weghorsta. Udarac s kuta je izveo Depay koji je pronašao potpuno samog stopera de Vrija koji s deset metara udarcem glavom pogađa za 1-1.

U 76. minuti uslijedio je potpuni preokret. Denzel Dumfries je poslao prizemnu loptu u šesnaesterac, a dočekao ju je Cody Gakpo i Mert Muelder, a lopta je od turskog defanzivca ušla u mrežu.

U 85. minuti van der Ven blokira udarac Zeki Celika prema praznom golu, a u kontranapadu golman Gunok brani udarac Gakpoa.

U 91. minuti Verbruegen čudesno brani udarac Semiha Kilicsoya s tri metra u zadnjoj šansi Turaka.