VIDEO  Talijanka nakon 45 sekundi predala meč biološkom muškarcu iz Alžira, a potom briznula u plač

Ženski boks Imane Khelif

Imane Khelif i Lin Yu-ting glavne su priče olimpijskog boksačkog turnira, iako turnir nudi nastupe mnoštva vrhunskih boksača i boksačica. Razlog zašto su Khelif i Lin Yu-tin u centru pažnje, zapravo je ogroman skandal koji se veže uz njihove nastupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni olimpijski odbor odobrio im je nastupe u ženskoj konkurenciji, iako im je IBA (Svjetska boksačka organizacija) još prošle godine zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu. Zabrana je došla nakon provedenog testiranja kojim je utvrđeno prisustvo XY kromosoma, odnosno, Khelif i Lin Yu-ting prema provedenim testiranjima zapravo su biološki muškarci.

MOO je ignorirao testove IBA-e, organizacije s kojom su u svojevrsnoj zavadi već nekoliko godina. Tako su se u ženskom ždrijebu boksačkog turnira našla ova dva sporna imena, a prvi nastup Imanea Khelifa imali smo priliku gledati danas, piše FightSite.

Alžirac u kategoriji do 66 kilograma trebao je samo 45 sekundi za izboriti plasman u četvrtfinale. Talijanka Angela Cerini nije mogla izdržati dulje od toga, predala je meč govoreći kako ‘‘ovo nema smisla‘‘, a zatim je briznula u plač. Inače, Angela Carini 2019. godine osvojila je svjetsko srebro, kao i srebrnu medalju na Europskom prvenstvu. Nimalo bezazlena boksačica, ali protiv Khelifa nije imala šanse.

Meksička boksačica Brianda Tamara imala je priliku nekoć prije boksati protiv Khelifa, a taj meč nije joj ostao u lijepom sjećanju.

‘‘Bila sam izvan sebe tijekom borbe s njom. Njeni udarci bili su jako bolni i mislim da nešto takvo nisam osjetila u 13 godina koliko se bavim boksom, čak ni na sparinzima s muškarcima. Hvala Bogu da sam čitava izašla iz ringa i drago mi je da su konačno shvatili‘‘, napisala je Brianda putem Twittera nakon što je Khelif suspendirana od strane IBA-e.

Svjetska boksačka federacija ističe kako se Yu-Ting i Khelif nisu žalili na njihovu odluku, što dokazuje legitimitet njihovih testova

Svoje mišljenje o nastupu Khelifa i Lin Yu-ting iskazala je i IBA. Svjetska boksačka federacija oštro je osudila ovaj potez MOO-a, a demantirali su i tvrdnje o nelegitimnim testovima.

‘‘IBA je diskvalificirala sportašice Lin Yu-ting i Imane Khelif s IBA Svjetskog boksačkog prvenstva za žene koje se održalo u New Delhiju 2023. godine. Diskvalifikacija je nastupila kao rezultat njihova neuspjeha da ispune kriterije prihvatljivosti za sudjelovanje u ženskoj konkurenciji. Ova odluka donesena je nakon detaljno pregleda, a bila je iznimno bitna i nužna za održavanje pravednosti i najvećeg integriteta natjecanja.‘‘

‘‘Važno je istaknuti da Khelif i Lin Yu-Ting nisu podvrgnuti ispitivanju testosterona, već zasebnom i vrlo priznatom testu, pri čemu pojedinosti ostaju povjerljive. Test je uvjerljivo pokazao kako ‘boksačice‘ ne ispunjavaju potrebne kriterije i utvrđeno je da posjeduju natjecateljsku prednost u odnosu na druge boksačice.‘‘

Prema navodima IBA-e, testovi su obavljeni tijekom SP-a održanog 2022. godine, a ponovljeni su i 2023. godine tijekom Svjetskog prvenstva. IBA također kao važan argument valjanosti odluke ističe da Khelif i Lin Yu-ting nisu niti uložili žalbu. Khelif se prvotno žalio Sportskom arbitražnom sudu, ali žalbu je svojevoljno povukao. Lin Yu-ting kao predstavnik Tajvana nije ni pokušao žaliti se.

MOO je ovim potezom uistinu bacio veliku ljagu na kompletne Igre, a posebno na boksački turnir. Nadamo se kako će brzo shvatiti ovu pogrešku te će zabraniti biološkim muškarcima da boksaju sa ženama.