OGLASIO SE MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR Imaju kratko objašnjenje zašto muškarci mogu mlatiti žene u boksu

Imane Khelif

Međunarodno olimpijski odbor odlučio je na turniru ženskog boksa na Olimpijskim igrama u Parizu odobriti nastup dvjema boksačicama koje su prošle godine suspendirane sa Svjetskog prvenstva jer se smatra da su biološki muškarci. Radi se o Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting s Tajvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kelif i Yu Ting tada su suspendirane po odluci Međunarodne boksačke federacije (IBA), koja rukovodi najvećim natjecanjima u ovom sportu. U međuvremenu, došlo je do pogoršanja odnosa između MOO-a i IBA-e, zbog čega je IBA isključena iz organizacije boksačkih turnira na olimpijskim igrama pa je to sada u nadležnosti MOO-a, koji je po pitanju Khelif i Yu-Ting donio drugačiju odluku. 

"Rodna ideologija će dovesti do smrti žena"

Na odluku MOO-a reagirala je Nancy Hogshead, američka plivačica i vlasnica tri zlata: "Trebale bi se natjecati u ženskom boksu - unatoč tome što su diskvalificirane prošle godine zbog XY kromosoma, muškog fenotipa. Podsjetimo se da muškarci - kako god se identificirali - imaju 162 posto snažniji udarac - što je najveća razlika u izvedbi između muškaraca i žena. Rodna ideologija će dovesti do smrti žena."

Glasnogovornik MOO-a Mark Adams, stao je u obranu odluke svoje organizacije: "Očito, neću komentirati pojedince. To je stvarno zlonamjerno i nepravedno. Ali samo bih rekao da svi koji se natječu u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za natjecanje. U njihovim putovnicama piše da su žene i to je navedeno."