FOTO  Uz posebnog gosta i sevdalinku upriličena predivna večer u Mostaru

6 sevdah fest
Hercegovina.info

Šesto izdanje 'Sevdah festa' mnogima će ostati u pamćenju što zbog izvedbe pjesama, što zbog novih poznanstava, ali i zbog nezaboravnog iskustva. 'Sevdah fest 2024.' održao se u dvorani Kulturnog centra u Potocima, a pred publiku je izašlo 17 izvođača ove tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme koja bi se na popisu UNESCO-ve nematerijalne baštine trebala naći od prosinca ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvođači su na scenu došli iz raznih krajeva diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kanade ... Veliki broj posjetitelja nije krio oduševljenje prikazanim programom, a među najvećim ovacijama i pljeskom je nagrađen Pavao Anić iz Petrinje (Hrvatska).

Također, s nestrpljenjem se čekao dio programa gdje je nastupio poseban gost, a to je bio Dragan Stojković Bosanac. On je upriličio program na način da je s harmonikom svirao neke od najpoznatijih sevdalinki i starih narodnih pjesama, dok je publika uglas pjevala stihove tih pjesama. Svi izvođači pjevali su pjesme uživo uz pratnju orkestra.

Neizostavno je bilo fotografiranje s posebnim gostom. U okviru programa dodijeljena su priznanja svim sudionicima programa, dok su posebne plakete i nagrade za dugogodišnje njegovanje i afirmaciju sevdalinke u BiH i izvan države 'Mimar sevdaha' dobili Mustafa Šantić, Pavao Anić, Alija Kasumović, Dragan Stojković, Hasib Murtić, Alma Subašić.

Neposredno prije festivala, održana je i panel diskusija o sevdalinci i njenom očuvanju, a u diskusiji su sudjelovali Nusret Omerika, Dragan Stojković, Esma Džiho i drugi. Na panelu su kratko (a u skladu s temom) zapjevali i zasvirali Hamza Šantić, Alma Subašić i Pavao Anić. Moderator diskusije kao i voditelj programa festivala bio je Enver Šadinlija.

Osim navedenog, tijekom panel diskusije potpisan je i sporazum o suradnji i partnerstvu između Turističkog udruženja Sjever (TUS) iz Mostara i Udruženja muzičkih umjetnika (UMU) iz Tuzle. Sporazum se tiče međusobne podrške u organizaciji festivala, očuvanju i afirmaciji sevdalinke kao nematerijalne baštine BiH.

Ovogodišnji festival su podržali FMKS-a Sarajevo, FMROI Sarajevo, AMUS Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ i BH Telecom d.d. Sarajevo. Jedan od medijskih sponzora bio je i portal Hercegovina.info.