REAKCIJE NA OLIMPIJSKE IGRE 'Promoviranje ideološkog ludila koje ide putem Eurosonga'

Olimpijske igre Pariz

Olimpijske igre sinoć su svečano otvorene u Parizu, gdje je priređen spektakularni program. Međutim, mišljenja o pojedinim nastupima na ceremoniji otvaranja su podijeljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je Olimpijske igre, a ovo je ujedno i prvi put da nisu otvorene na stadionu. Naime, više od 10.000 sportaša koji se natječu na ovom prestižnom natjecanju, bilo je na gotovo stotinu brodova koji su plovili rijekom Senom.

Za glazbeni program na početku bila je zadužena Lady Gaga, koja je pjevala na francuskom jeziku, dok je ceremoniju zatvorila svjetska diva Celine Dion, kojoj je ovo ujedno i bio i prvi nastup otkako joj je dijagnosticiran sindrom ukočene osobe. Ona je otpjevala "L'Hymne a l'amour", pjesmu iz 1950. godine koju je proslavila legendarna francuska ikona Edith Piaf.

Pored Lady Gage i Celine Dion, nastupali su i pijanist Alexandre Kantorow metal sastav Gojira zajedno s opernom pjevačicom Marinom Viotti, a jedan od zapaženih trenutaka bio je i nastup francuske pjevačice Aye Nakamure.

No, dijelovi nastupa benda Gojira i francuske pjevačice Aye Nakamure, kao ni određeni performansi tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu nisu se svidjeli mnogim korisnicima društvenih mreža.

Gojira je ujedno i prvi metal sastav koji je nastupao u povijesti Olimpijskih igara, ali prikazivanje Marije Antoanete koja drži vlastitu glavu na početku njihovog performansa mnogi su smatrali morbidnim.

S druge strane, brojni aktivisti protivili su se nastupu francuske zvijezde Aye Nakamure. Oni ističu da 29-godišnja pjevačica previše vulgarna i ne poštuje francuski jezik u svojim pjesama.

Pored najavljenih zvijezda, priređen je i svojevrsni performans koji se mnogima nije svidio te su ga nazvali cirkusom i drag showom. Snimci i fotografije njihovih nastupa ubrzo su se proširile društvenim mrežama uz niz negativnih reakcija.

"Otvaranje Olimpijskih igara pravi je cirkus i nema nikakve veze sa sportom pa čak ni s Francuskom. Ovo se pretvorilo u Eurosong. Promoviranje ideološkog ludila", "Olimpijske igre su se zapravo pretvorile u jedan dugi drag show", "Odvratno", "Sramota", "Nikad više neću gledati Olimpijske igre", bili su samo neki od komentara.

Podsjećamo, Olimpijske igre u Parizu završavaju 11. kolovoza, a tim Bosne i Hercegovine činit će pet sportaša koji će pokušati osvojiti prvu olimpijsku medalju za BiH u povijesti. To su plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer te džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić.