NAPISAO JE AKADEMIK Objavljena knjiga o Marku Perkoviću Thompsonu

Marko Perković Thompson

Hrvatski akademik Josip Pečarić izdao je knjigu o Marku Perkoviću Thompsonu i nazvao ga “najvećim živim Hrvatom”.
Pečarić, osim toga, smatra da pozdrav “Za dom spremni” mora biti proglašen službenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga od gotovo 500 stranica analizira hrvatsku političku scenu kroz lik i djelo, kako navodi hrvatski portal Narod” najpopularnijeg hrvatskog glazbenika Marka Perkovića Thompsona. Prema Pečariću, Thompson nije samo glazbenik, već je i “simbol moderne hrvatske države” te da “okuplja hrvatsku mladost i svojom glazbom ujedinjuje narod”.

Pečarić smatra da pozdrav ”Za dom spremni!” mora biti proglašen službenim u Hrvatskoj vojsci, ali i zaštićen kao “nematerijalna kulturna baština”. Kako navodi portal Narod, Pečarić je u ovu knjigu uključio gotovo sve svoje kolumne, komentare i tekstove, što na portalima, što na društvenim mrežama.

Pečarić je rođen u Kotoru 1948. godine. U rodnome gradu polazio je i završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1972. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu s radom iz područja nuklearne fizike, a magistrirao je na istome fakultetu 1975. godine. Doktorirao je 1982. godine matematičke znanosti disertacijom “Jensenove i povezane nejednakosti”. Nakon studija radio je u Geomagnetskom institutu u Grocki, te na Građevinskom fakultetu u Beogradu, do 1987. godine, a iste godine s obitelji odlazi u Zagreb gdje se zaposlio na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Voditelj je seminara “Nejednakosti i primjene” na Matematičkom odjelu PMF-a i glavni istraživač istoimenoga projekta Republike Hrvatske. Od 2019. radi na moskovskom RUDN sveučilištu. Osim što je redoviti član HAZU, aktivni je član „The New York Academy of Science“. Jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka u području teorije nejednakosti.

Jedan je od deset svjetskih matematičara čiji broj radova danih na MathSciNet-u prelazi brojku 500. Najplodniji je hrvatski znanstvenik s više od 1.000 znanstvenih radova iz područja matematike.