JUBILARNO IZDANJE KUD-ovi iz nekoliko zemalja obogatit će 10. festival folklora u Mostaru

Folklora Bijelo polje 2023
Hercegovina.info

U organizaciji Kulturno - umjetničkog društva (KUD) 'Bijelo Polje' u povodu obilježavanja 76 godina postojanja i rada u suradnji sa direkcijom 'Mostarskog ljeta 2024' i pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) i Ministarstvom kulture i sporta FBiH, dana 4.8.2024. (nedjelja) od 20:30 sati, na igralištu O.Š. 'Bijelo Polje', će se održati tradicionalna kulturna manifestacija pod nazivom 'Internacionalni festival folklora i sevdaha - 10. Bjelopoljski dani folklora – Mostar 2024'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu će sudjelovati kulturno - umjetnička društva iz BiH: GKUD 'Halisije' Kalesija, GKUD 'Lukavac' Lukavac, BZK Preporod Gornji Vakuf, KUD 'Plamen' Zenica, KUD 'Bijelo Polje' Mostar, KUD 'Podveležje' Podvelež, KUD 'Mladi metalac' Hadžići, te društva i folklorni ansambli iz Sjeverne Makedonije 'Goce Markosku' Skoplje, Albanije 'Cultural center of chidren Dures' i Rumunjske FA 'Boroka'.

Također nastupit će i članovi solističkog ansambla KUD-a 'Bijelo Polje' estradni umjetnik Mustafa Omerika, kao i mladi talenti sevdalinke: Adi Mrgan i Sena Habibija.

"KUD 'Bijelo Polje' već po deseti put organizira ovu tradicionalnu manifestaciju gdje ćemo prihvatiti oko 300 sudionika ovog festivala i pokazati folklorne kreacije rada našeg društva kao i svih sudionika društava iz zemalja iz kojih dolaze. Radeći već evo preko 76 godina na očuvanju i njegovanju tradicije kulture ovog kraja i regije Hercegovine, uspostavili smo suradnju sa srodnim društvima iz BiH, kao i zemalja u okruženju te samim tim obogaćujemo kulturu našeg Grada Mostara i HNŽ kao i države BiH", navode organizatori.

"U nedjelju navečer očekujemo pune tribine igrališta O.Š. 'Bijelo Polje' koja je ujedno i partner festivala kao i J.U. Kulturni centar Mostar Sjever i Utikus 'Bašlija' Ilidža (Sarajevo) sa kojima gajimo partnestvo duži niz godina u suradnji angažiranja stranih grupa na ovom festivalu".

Po planu i programu festivala sudionici će posjetiti Stari grad u Mostaru, prošetat će i uveseliti građane i turiste koji budu tog dana u Mostaru. Nakon defilea mostarskim ulicama, sudionici će doći na igralište O.Š. 'Bijelo Polje' gdje će predstaviti porojekat '10. Bjelopoljskih dana folklora i pjesme Mostar 2024'. 

"Specijalnost programa pored izvođenja raznih koreografija igara i pjesama, jest i izbor 'MISS Folklora 2024' gdje će žiri od predstavnika svih sudionika izabrati najljepše i dodjeliti diplome i skromne poklone, a dodatna vrijednost ovog festivala je praćenje dugogodišnjeg rada pojedinih kulturnih i javnih radnika u folkloru i dodjela priznanja 'MIMAR' folklornog stvaralaštva 2024. Ove godine njih šest će dobiti ovo laskavo priznanje", ističu organizatori u priopćenju. Ulaz na ovu večer plesa i pjesme je 3 KM.