EUROSONG Kosovu odbijen zahtjev da sudjeluje u najvećem europskom glazbenom natjecanju

EUrosong kosovo

Kosovski lokalni mediji izvještavaju da Kosovu neće biti dopušteno sudjelovanje na natjecanju za Pjesmu Eurovizije 2025. u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni medij Zëri izvještava da je Europska radiodifuzijska unija (EBU) odbila zahtjev Kosova za sudjelovanjem na svojoj Generalnoj skupštini, koja je održana na Cipru u srpnju ove godine.

Ne samo to, već također izvještavaju da bi sljedeće godine RTK Song Festival, koji je trebao biti kosovsko nacionalno izborno natjecanje za Euroviziju, mogao biti otkazan.

Prema navodima tog medija, zahtjev Kosova je odbijen jer EBU traži da kosovski emiter, RTK, podnese zahtjev za punopravno članstvo u organizaciji prije nego što podnese zahtjev za sudjelovanje na Euroviziji.

Izvršni supervizor natjecanja za Pjesmu Eurovizije, Martin Österdahl, potvrdio je ovaj stav odgovarajući na zahtjev za komentar.

Vijest o odbijanju Kosova za sudjelovanje na Euroviziji 2025. bit će razočaranje za državu koja već dugi niz godina želi sudjelovati na natjecanju.

U svibnju je kosovski javni emiter RTK izjavio da su spremni sudjelovati na Euroviziji sljedeće godine. I, u lipnju, emiter je podnio službeni zahtjev za pozivnicu za sudjelovanje na Euroviziji Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU).

Međutim, Kosovo je zatražilo od EBU-a da im upute poziv za sudjelovanje na natjecanju, jer RTK nema punopravno članstvo u EBU-u. Umjesto toga, nadali su se da će sudjelovati na Euroviziji na sličan način kao što je Australija bila pozvana na natjecanje 2015. godine. Australija sudjeluje na natjecanju unatoč tome što njihov emiter SBS ima samo status pridruženog člana EBU-a.

RTK i Kosovo trenutno imaju poseban sporazum s EBU-om, ali to im ne omogućuje da podnesu zahtjev za sudjelovanje na Euroviziji na isti način kao članovi emitera.

Ove godine, zemlja je napravila najveći korak prema svom cilju organiziranjem prvog RTK Song Festivala kako bi predstavila kosovsku glazbenu industriju. Uprava RTK-a već je izjavila da je ovo trebao biti njihov nacionalni izborni metod za Euroviziju.

Međutim, Zëri također izvještava da je odbijanje Kosova za sudjelovanje na Euroviziji dovelo u pitanje održavanje RTK Song Festivala sljedeće godine. Medij navodi da je neizvjesnost oko natjecanja rezultat razvijajućih drama u emiteru.

Međunarodni status Kosova je sporan, a druge zemlje bivše Jugoslavije tvrde da teritorij koji zemlja zauzima treba pripadati njima. Kao rezultat toga, Kosovo je imalo poteškoće u stjecanju međunarodnog priznanja na isti način kao druge europske nacije.

To je rezultiralo time da Kosovo nije priznato kao država od strane nekih drugih nacija, uključujući mnoge u okolnoj regiji koje polažu pravo na teritorij. Kako su mnogi od tih emitera članovi EBU-a, to čini pridruživanje Kosova organizaciji politički izazovnim.