EUROSONG DOŠAO NA NAPLATU Radiotelevizija BiH mora prodati imovinu da bi isplatila dugove

Eurosong BHRT

Gledatelji Eurosonga često su se pitali zašto Bosna i Hercegovina od 2016. godine više ne sudjeluje na ovom glazbenom natjecanju. Problem je bio dug koji su imali prema Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU). Sada bi ovoj dugogodišnjoj priči mogao doći kraj, piše Klix. Općinski sud u Sarajevu, na osnovu tužbe EBU-a upućene prema Bosni i Hercegovini, naložio je prodaju nekretnina Radiotelevizije BiH (BHRT-a) u svrhu isplate duga. Određen je i datum prodaje te je zakazana za 25. rujna 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EBU je 2016. godine podnio tužbu protiv Radiotelevizije BiH, a vrijednost spora iznosila je više od šest milijuna eura, za godišnju naknadu za članstvo u uniji, kao i za pojedinačne naknade za prijenos sportskih i drugih prava. 

BiH ulaže 2018. žalbu na presudu

Prvostupanjska presuda donesena je 2018. godine kada je Općinski sud presudio da je BHRT dužan na osnovu glavnog duga isplatiti oko pet milijuna eura. BHRT je uložio žalbu, međutim, drugostupanjskom presudom potvrđena je prvostupanjska.

Nakon toga, 2022. godine, Općinski sud donosi rješenje o izvršenju gdje će se nakon procjene vrijednosti i prodajom nekretnina u vlasništvu BHRT-a vratiti dug. U ožujku ove godine sastavljen je nalaz i mišljenje vještaka te je utvrđena vrijednost devet nekretnina u vlasništvu BHRT-a, a ona iznosi skoro 85 milijuna eura.

EBU potražuje više od osam milijuna eura

BHRT je uložila žalbu na rješenje o izvršenju suda, međutim, još uvijek nije donesena odluka. To znači da će BHRT morati prodati nekretnine, dok se iznos duga na osnovu žalbe ne izmjeni. Ukupan iznos koji Europska radiodifuzna unija potražuje sa zateznim kamatama iznosi više od osam milijuna eura.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je posljednji put na Eurosongu sudjelovala 2016. godine. Predstavljali su ih Deen, Dalal Midhat, Ana Rucner i Jala Brat s pjesmom Ljubav je. Najbolji plasman ostvario je Hari Mata Hari 2006. godine s pjesmom Lejla kada je osvojio treće mjesto.