BASEL POBIJEDIO ŽENEVU Švicarska ponovno domaćin Eurosonga nakon 36 godina, pogledajte kada počinje

Basel

Veliko finale Eurosonga 2025. godine održat će se u St. Jakobshalleu u Baselu, prema odluci zemlje domaćina i Europske radiodifuzne unije (EBU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale je zakazano za subotu, 17. svibnja, a polufinale za utorak, 13. i četvrtak, 15. svibnja. Nakon kompetitivnog procesa selekcije u kojem se broj potencijalnih gradova domaćina sveo na Basel i Ženevu, pobijedio je treći grad po broju stanovnika u Švicarskoj, koji će biti domaćin 69. natjecanja za pjesmu Eurovizije.

U procesu nadmetanja analizirani su objekti na mjestu događaja, lokalna infrastruktura i mogućnost smještaja tisuća gostujućih delegacija, fanova i novinara iz cijelog svijeta, između ostalih kriterija.

Martin Österdahl, izvršni supervizor Pjesme Eurovizije, rekao je: "EBU je oduševljen što je Basel izabran za grad domaćin za Pjesmu Eurovizije 2025. Natjecanje je rođeno u Švicarskoj u Luganu 1956. godine i sjajno je vratiti ga u rodno mjesto skoro 70 godina kasnije. Strateška lokacija Basela na raskrižju Europe čini ga idealnim okruženjem za događaj koji slavi moć glazbe koja povezuje ljude preko granica."

"Svojim jedinstvenim spojem tradicije i inovacije, Basel odražava duh natjecanja. Izuzetno mjesto St. Jakobshalle i izvanredno gostoprimstvo osigurat će nezaboravno iskustvo za delegacije, umjetnike i obožavatelje", naveo je dalje.

Švicarska je bila domaćin i pobijedila na prvom izdanju Eurosonga u Luganu davne 1956. godine. To je i dalje jedino natjecanje na kojem su natjecatelji pozvani da izvedu dvije pjesme umjesto jedne.

Druga švicarska pobjeda dogodila se u Dublinu 1988. godine, gdje je Celine Dion svojom baladom "Ne Partez Pas Sans Moi" pobijedila natjecatelja iz Velike Britanije za jedan bod.

Potom je prošlo 36 godina da švicarski javni servis pronađe svog trećeg šampiona - Nemo je odnio pobjedu u Malmöu prošle godine i tako natjecanje doveo u Švicarsku.