HDZ 1990 Zašto mirovine ne prate rast troškova života? Zašto više od 100.000 radnika ima tzv. neuvezani radni staž?

Trebinje umirovljenici
Hercegovina.info

U kolovozu je mirovinu primilo 366983 umirovljenika. Najniža mirovina za kolovoz iznosi 573,53 KM, a najviša  2.867,65 KM, u prosjeku 723,39 KM. Ako se to usporedi sa cijenom potrošačke korpe za kolovoz koja iznosi 3.379,30 KM, jasno je da i umirovljenici sa najvišim mirovinama teško mogu živjeti samo od mirovine, a kako je tek onima koji preživljavaju sa najnižim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto mirovine ne prate rast troškova života? Zašto više od 100.000 radnika ima tzv. neuvezani radni staž? taj broj i dalje raste?

Rješavanje problema radnika koji ne mogu otići u zarađenu mirovinu provodi se sporadično tzv. uvezivanjem radnog staža. Vlada FBiH, vlade županija/kantona i pravosudne institucije ignoriraju činjenice da se radi o višegodišnjem svjesnom kršenju zakona od strane odgovornih fizičkih osoba u pravnim osobama kojima se nanosi trajna šteta državi i umirovljenim radnicima. Vlada FBiH sporadično gasi požar naknadno uplaćujući doprinose za grupe radnika iz državnih poduzeća kojima doprinosi nisu redovito uplaćivani, ali problem se ne rješava.

Kada se eventualno nadležne porezne i financijske vlasti pozabave ovim problemom to se radi sporadično, selektivno i na način koji ostavlja dojam da se radi o političkom obračunu, a ne dosljednom i nepristranom provođenju zakona.

Zakonom o doprinosima propisano je da se plaće se ne bi smjele isplaćivati bez izmirenih obaveza prema MIO/PIO.

Kontrolu obračuna i uplate doprinosa vrši Porezna uprava Federacije BiH.

U slučaju neplaćanja doprinosa u roku, nadležna Porezna uprava može zahtijevati prinudnu naplatu doprinosa prijenosom dugovanog iznosa sa bilo kojeg računa isplatioca plaća, otvorenog kod ovlaštene organizacije za platni promet (OOPP), na propisane uplatne račune javnih prihoda, kao i naplatu iz cjelokupne imovine isplatioca plaća.

Shodno zaključcima Vlade Federacije BiH, Porezna uprava Federacije BiH ne provodi postupke prinudne naplate prema rudnicima. Podsjećamo da je Vlada Federacije BiH zaključkom od 29.12.2023. godine produžila obustavu svih aktivnosti naplate javnih prihoda do 31.12.2024. godine prema 8 rudnika u FBiH iako ne izmiruju niti tekuće obaveze plaćanja doprinosa.

Glede navedenoga, zahtjevamo da nadležene institucije Države postupaju u skladu sa  pozitivnim zakonskim propisima i svim djelatnicima u Federaciji osiguraju jednaki tretman i neotuđiva prava iz oblasti Mirovinskoga osiguranja.

Gradski Odbor HDZ1990 Mostar