HDZ 1990 DAO PODRŠKU SINDIKATIMA 'Sud ne bi trebao ići na ruku vladajućim nego štititi prava oštećenih'

Škola
HDZ 1990

Umjesto da obilježavajući Međunarodni dan pismenosti započinjemo novu školsku godinu u radosti i veselju novih učenika, prisiljeni smo svjedočiti još jednom ponižavanju prosvjetnih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Općinskog suda u Mostaru o zabrani štrajka sindikatu obrazovanja ne može se tumačiti izvan konteksta u kojem se događaju pokušaji predstavnika sindikata da pronađu zajednički jezik s Vladom HNŽ-a, i dogovore uvjete koji će koliko –  toliko vratiti ovo malo dostojanstva što je preostalo učiteljima, nastavnicima i profesorima.

Opravdani zahtjevi prosvjetnih djelatnika da im Vlada HNŽ-a omogući uvjete po kojima će se barem izjednačiti s ostalim djelatnicima u pravima i statusu, postala je melodrama u previše činova, a Općinski sud umjesto što je svojom odlukom, okrenuo vodu na mlin županijske Vlade, trebao bi, što mu je obaveza, štititi prava oštećenih i ugroženih, u koje spada i pravo na štrajk za koje se čovječanstvo najkrvavije izborilo.

Ocjena sindikata obrazovanja da je  ovakva odluka Suda „ napad na demokraciju i demokratsko društvo“ možda malo i preblaga jer se ovdje očigledno radi o direktnom udaru na cijeli obrazovni sustav.

Očito da je Vlada više nego zadovoljna ovakvim radom i odlukom Suda, mada te dvije poluge vlasti ne bi smjele biti ovako prisno vezane, nego bi trebale biti neovisne jedna od druge.

Vlada HNŽ-a ima vrlo jednostavan zadatak da može izabrati između dvije stvari, a to su:

  • - Ili izabrati odgovornost prema svim građanima, pa i prosvjetnim djelatnicima,
    - Ili koristiti različite oblike moći kao u ovom slučaju, da se po svaku cijenu održi na vlasti,

  • Izgleda da je po do sada viđenom, Vladi stalo samo do ovog drugog.
  •  
  • HDZ 1990 u potpunosti podupire nastojanja da se od vrtića do fakulteta omogući svim roditeljima u ovoj Županiji, da mogu kvalitetno i dostojanstveno odgajati i obrazovati svoju djecu, a roditelji i te kako razumiju da je osnovni preduvjet za to motiviran i zadovoljan učitelj, nastavnik i profesor koji jedino čuvanjem osobnog dostojanstva čuva i dostojanstvo cijeloga društva.

  • HDZ 1990 u potpunosti podržava ne samo nastojanja učitelja, nastavnika i profesora u sadašnjoj situaciji, kako bi došli do svojih prava, nego sve ostale zaposlenike i građane ove Županije koji su na bilo koji način obespravljeni i koji svoja zakonski propisana prava moraju na kraju tražiti na vidjeli smo kakvim sudovima, priopćio je Županijski odbor HDZ 1990 HNŽ.