Vinarija na samoj granici Hrvatske i BiH proglašena najljepšom u Europi

Vinarija Rizman
Vinarija Rizman

Poznati britanski magazin Time Out objavio je listu deset najljepših vinograda u Europi, a na prvom mjestu završio je jedan vinograd koji se nalazi na samoj granici BiH i Hrvatske, a u vlasništvu je obitelji Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi bi rekli da je jedina svrha vinograda biti efikasno i profitabilno mjesto za proizvodnju vina, ali velike nadmorske visine među prekrasnim brdima, često blagoslovljene toplom i sunčanom klimom, znače da se izvrsno uzgajanje grožđa i prirodna ljepota često međusobno nadopunjuju.

A neki dijelovi Europe su apsolutno preplavljeni vinogradima. Ali ako planirate kušati neko vino i snimiti nekoliko fotografija za Instagram, koje odredište je najbolje?

Pa, trajektni operater DFDS analizirao je nevjerojatnih 20,000 Google recenzija u potrazi za riječima kao što su 'lijepo', 'slikovit' i 'scenski', i svakoj je dodijeljena ocjena ljepote.

Osvojivši prvo mjesto, s rezultatom 97.9 od 100, je Vinarija Rizman u južnoj Hrvatskoj. Nadmašujući poznate vinske regije poput Italije i Francuske, ovaj vinograd je u obiteljskom vlasništvu i obuhvaća 23 hektara i više od 1,700 stabala maslina.

Nalazi se pored Komarne, sa samoj granici Hrvatske i Hercegovine, a krasi ga predivan pogled na poluotok Pelješac i Pelješki most.

Nije iznenađujuće da Italija zauzima drugo i treće mjesto, s vinogradima Poggio del Moro Boutique Winery i Winery San Giorgio a Lapi, oba u središnjoj Italiji između Firence i Rima.

Francuska se, s druge strane, pojavljuje tek na petom mjestu s Château de la Crée, koju blisko slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s vinogradom English Oak Vineyard.

Ovo su deset najljepših vinograda u Europi:

Vinarija Rizman, Hrvatska
Poggio del Moro Boutique Winery, Italija
Winery San Giorgio a Lapi, Italija
Abaia Winery and Vineyard, Albanija
Château de la Crée, Francuska
English Oak Vineyard, Ujedinjeno Kraljevstvo
Kastel Sikuli, Hrvatska
Quinta do Jalloto, Portugal
Momik WineCube, Armenija
Vitis Winery, Hrvatska