FOTO/VIDEO  Obožavamo smokve na sve načine, a sad kad su u sezoni možete pripremiti i ovaj fantastičan recept za slatko od smokve

Smokve
Hercegovina.info

Smokve koje u Hercegovini rađaju u izobilju jedna su od omiljenih voćaka mnogima. Stup mediteranske prehrane, slatke, hranjive, ukusne i izuzetno zdrave osim svježe mogu se konzumirati i na nekoliko drugih načina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas vam donosimo divan recept sa smokvama koji će oduševiti vaše nepce.

Ovaj divan zimski napitak lako se priprema i neće vam oduzeti puno dragocjenog vremena. Sve što trebate su neki bitni sastojci, po mogućnosti ručno brane domaće smokve, šećer i voda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Za pripremu ovog recepta prikupite sljedeće sastojke: 1,5 kg smokava, 1 kg šećera u prahu, 1 žlica soka od limuna i 1/2 čajne čaše vode (vode dodajte samo ako je potrebno, nije potrebno ako je već razrijeđeno).

Koji je način pripreme slastica od smokava preporučen?

Započnite ispiranjem smokava i ostavite ih da se osuše na zraku. Zatim upotrijebite vilicu, kao što je pokazano u videu s uputama, da napravite rupe u smokvama. Nastavite slagati voće u lonac ili lavor, naizmjence jedan šećer i jednu smokvu, dok ne potrošite sve sastojke.Ostavite smjesu da odstoji poklopljeno minimalno 4-5 sati. Ako se voda doda tijekom ovog razdoblja mirovanja, nema potrebe dodavati kasnije. U slučaju da smjesa nije razrijeđena, može se dodati mala količina vode i lagano zagrijavati dok se šećer potpuno ne otopi. Kad se otopi, maknite s vatre, poklopite i ostavite preko noći.

Smokve

Preporuka je da ga ostavite da odstoji najmanje 7 sati. Nakon odmora kuhajte na srednjoj vatri otprilike 15-20 minuta.

Za drugu turu ugasite štednjak i ostavite džem da se ohladi. Posljednji put ponovno stavite na štednjak i još jednom prokuhajte do željene gustoće prije nego što ga maknete s vatre.

Smokve

Pustite li džem da odstoji i kuha, izbjeći će da postane pretjerano mekan i umjesto toga savršeno će upiti sokove, što će rezultirati lijepo kuhanim konačnim proizvodom.