FOTO  Više od 1000 sportaša i rekreativaca pokazalo je što zna na zanimljivom sportskom vikendu u Ljubuškom

LJOF 2024
Hercegovina.info

Ljubuški je imao pravi sportski vikend iza sebe. Održan je četvrti po redu, a sada već možemo reći i tradicionalni Outdoor festival koji okuplja ljubitelje adrenalina i sportskih aktivnosti poput paraglidinga, kajakarenja, trčanja i vožnje bicikla. Ovogodišnje izdanje privuklo je više od tisuću natjecatelja iz svih krajeva regije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je službeno je otvoren u četvrtak, 23.05. tribinom koja se održala u Kulturnom centru Ljubuški, a zanimljiva sportska događanja započela su već u rano jutro sljedećeg dana. 

Kako su organizatori kazali, slogan „Odaberi svoju avanturu“ okupio je ljubitelje vanjskih sportskih aktivnosti iz čak 13 država. Uz domaćine, pridružili su se rekreativci iz drugih dijelova BiH ali i susjedne nam Hrvatske, Crne Gore i Srbije. No, bilo je i onih koji su "potegli" nekoliko stotina pa čak i tisuća kilometara kako bi okušali svoje snage. Tako su se mogli vidjeti natjecatelji i natjecateljice koji su stigli čak iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Rusije, Bjelorusije, Poljske, Ukrajine, Norveške i Libanona

LJOF 2024

Petak je bio rezerviran za kajakarenje i dječje utrke

Na prvom festivalskom danu odvila se memorijalna utrka kajacima u spomen na profesora Žarka Bilića, a nešto kasnije i dječje utrke na biciklima „Mala Mara“ i „Kids run“. Prva večer završila je koncertima Glazbene škole Ljubuški a potom i popularnog benda Opća Opasnost.

Subota je otvorena paragliding natjecanjem te s dvije trkačke utrke

Zanimljivo je za napomenuti kako je u posljednjih nekoliko godina Ljubuški doživio pravi procvat kada je paragliding u pitanju

„Vrijeme za natjecanje nam je bilo idealno, lagani laminarni vjetar koji nam bas paše za takvo natjecanje. Bilo nas je oko 50 pilota, ljudi su čak došli iz Slovenije i Njemačke. Što se tiče samog cilja, trebali smo sletjeti što bliže točki od 2 cm“, izjavio je za Hercegovina.info jedan od najuspješnijih letača, Željko Šimić, a potom nam je objasnio kako se u ovoj vrsti leta i natjecanja najviše vremena provodi u druženju s kolegama. „Zahvaljujemo se svim pilotima koji su došli podržati natjecanje i pobjednicima također. Nadam se da ćemo se iduće godine družiti u još većem broju“, dodao je. 

Ni ljubitelje trčanja nisu ostali zanemareni. Ovogodišnje izdanje ponudilo je čak dvije trkačke distance, Ljubušku Desetku – Scunasticus 10.4k te polumaratonsku trku Dva slapa, a kako bi i najmlađi bili uključeni, održale su se čak i dječje trke u četiri kategorije. Desetku je istrčalo čak 180 natjecatelja i natjecateljica, dok je relaciju između dva najljepša slapa u Ljubuškom pretrčalo 78 trkača i trkačica.

ljof 2024.

Ljubuški je stvarno zaživio u sportskom duhu. Organizacija festivala svake godine je sve bolja. Ove godine sam sudjelovao na utrci 10 kilometara i moram primijetiti da je odaziv bio uistinu dobar. Pored sebe sam skoro 200 kolega i kolegica, a posebno me raduje vidjeti mnoštvo mladih lica iz Ljubuškog koji se okreću zdravom životu i dobrom društvu“, prokomentirao je domaćin i natjecatelj Drago Puljić. 

Večer je završila koncertom Crvene jabuke na Kravici. 

Nedjelja je pomrsila dio planova

Nedjeljno jutro bilo je rezervirano za uspon na Vrlosin, najveći vrh ljubuške općine, ili kako ga mnogi vole nazivati Mont Blanc niske Hercegovine. Veliki broj najavljenih penjača odustao je od penjačke ekspedicija iz straha od pada i potencijalnih ozljeda, a samo njih desetak odvažilo se na ovu avanturu

Na programu su bile i dvije zanimljive biciklističke utrke zanimljivih naziva „Mara 21k“ te „Stipe 40k“. „Stipe“ je bila nešto zahtjevnija brdska utrka jer svojim velikim dijelom prelazi brdo Butorovicu, dok utrka „Mara“ prati stazu uz rijeku Trebižat i prometnice kroz grad Ljubuški. Najljepši dio i jedne i druge utrke je činjenica da spajaju dva vodena bisera ovoga kraja – vodopade Kravicu i Koćušu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.