STIGAO JE KRAJ BACANJU ODJEĆE Po uzoru na velike gradove, Mostar dobiva kontejnere za doniranje odjevnih predmeta

Kontejneri za doniranje odjeće
Hercegovina.info

Kontejneri za prikupljanje i doniranje odjeće i obuće, po uzoru na velike gradove, mogli bi se uskoro naći i na ulicama Mostara. Ovo je za Hercegovina.info rekla Jadranka Senkić, izvršna direktorica JP Komunalno Mostar, koja nam je objsnila da su u tijeku dogovori i nabavka vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjesta za odlaganje odjeće i obuće, polovne ili nove, a očuvane, dobro su se pokazala u praksi i u samoj Bosni i Hercegovini, pa tako, na mjesečnoj razini se, na primjer, u Banjoj Luci sakupi više od pet tona odjeće za one kojima je to najpotrebnije. Građani su, kada je u pitanju BiH, ovakvu praksu vidjeli još u Sarajevu, Tuzli, Brčkom i još nekoliko gradova, a sada je na redu i Mostar.

Kontejneri za doniranje odjeće

„Postoji potreba, a i želja da se ovakvo nešto učini i u Mostaru. Sada otvaramo i reciklažno dvorište, gdje će biti omogućeno građanima da sami dođu i odlože otpad, bilo da se radi o tekstilu, plastici, drvetu i slično, a to će puno značiti svima“, kaže Senkić za Hercegovina.info.

Onog trenutka kada se JP Komunalno budu mogli ponositi svojim voznim parkom, tada će se preuzeti i ova obveza, a onda će se i raditi na smještanju tzv. zelenih otoka po gradu.

Doniranje odjeće

„Tu će biti zajedno i cijeli taj reciklažni program, a mislim da idemo u dobrom pravcu, jer ćemo ubrzo postaviti oko 30 punktova, gdje će građani moći odlagati stvari. Početkom devetog mjeseca planirana je nabavka novog vozila, s kojim bismo mogli kupiti takvu vrstu kontejnera za doniranje“, pojasnila je Senkić.

Trenutno, kontejneri za recikliranje koji se sada nalaze po gradu, kaže Senkić, nisu u nadležnosti JP Komunalno, jer su postavljeni i djeluju pod upravom privatne firme.

Kontejneri za doniranje odjeće

„Obećano nam je da će u devetom mjesecu doći vozilo, a pravimo plan raspodjelu kontejnera po gradu, jer za svaku lokaciju moramo imati dozvolu. Ništa ne možemo učiniti na svoju ruku, ne želimo žalbe, pa smo od ove godine krenuli s tim da urbanizam usvoji plan raspodjele kontejnera, kako bismo u rukama imali dozvole za svako mjesto gdje će biti postavljeni“, zaključila je Senkić.

Ovakvi kontejneri su postavljeni prvi put u Sarajevu 2013. godine, u Banjoj Luci su svoje mjesto dobili 2017. godine, Javno poduzeće Komunalno Brčko je postavilo kontejnere krajem 2014. godine u Brčkom, a onda su se na popisu našli Srebrenik, Živinice, Tuzla, Gračanica i brojni drugi gradovi. Godine 2024. i Mostar dolazi na red.

Kontejneri za doniranje odjeće

Građani najčešće ostavljaju mušku, žensku i dječiju odjeću koja je čista, očuvana, pa i ispeglana, što govori o poštivanju osoba koje su u socijalnoj potrebi. U manjim količinama ostavljaju i obuću, pisali su ranije mediji.

Danas, brojni građani dotrajalu odjeću, onu koja više nije po njihovom ukusu ili čak i novu, ostavljaju u obične kontejnere, odakle rijetko kad stignu u prave ruke, a ponekad se događalo da građani odlože i nove stvari, doduše, u kesi pored kontejnera, ali ni tada se ne zna što bude s tim stvarima u konačnici.

Kontejneri za doniranje odjeće

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.