PRIRODNI BISER Bunski kanali na poštanskoj markici

Bunski kanali poštanska markica
jp bh pošta

Bunski kanali, jedinstveni prirodni fenomen i jedno od najvažnijih prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine, dobili su posebno priznanje u vidu poštanske marke. Naime, povodom Svjetskog dana turizma, 27. rujna 2024. godine, JP BH Pošta pustila je u opticaj poštansku marku koja slavi ljepotu ovog zaštićenog područja. Nominacija za marku proizašla je iz suradnje Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT i Ekološke udruge "Majski Cvijet", a komisija je rado prihvatila ovaj prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštanska marka, koja je tiskana u nakladi od 50.000 primjeraka s nominalnom vrijednošću od 1,50 KM, predstavlja značajan korak u promociji Bunskih kanala kao jednog od prirodnih rariteta Bosne i Hercegovine. Dizajner ove marke, Abdulah Branković, uspio je prenijeti ljepotu i unikatnost Bunskih kanala, koji su još 70-ih godina prošlog stoljeća upisani u Registar zaštićenih spomenika prirode.

Ova inicijativa dolazi u ključnom trenutku za očuvanje ovog prirodnog bisera, na kojem je nedavno spriječena izgradnja dviju malih hidroelektrana. Zbog svojih jedinstvenih karakteristika, Bunski kanali imaju potencijal postati jedna od glavnih turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će lokalne turističke zajednice i nadležna tijela prepoznati ovu priliku te aktivno raditi na daljnjoj promociji i zaštiti ovog dragulja prirode.

Važno je naglasiti da odnos prema prirodnim fenomenima poput Bunskih kanala zahtijeva odgovornost i dugoročnu viziju. Njihova ljepota i značaj moraju biti očuvani kako bi i buduće generacije mogle uživati u ovim veličanstvenim prizorima.