LONDON Carska Vina Grgo Vasilj iz Međugorja osvojila šest medalja

carska vina Grgo Vasilj
Carska vina Grgo Vasilj

Dok se sportaši iz cijelog svijeta pripremaju za olimpijske igre u Parizu ovog ljeta i sanjaju o osvajanju medalje s tog najvećeg sportskog natjecanja, 'vinska olimpijada' u Londonu već je održana, a za hercegovačke vinare san je postao stvarnost. Na najvećem i najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards u Londonu vinari iz Bosne i Hercegovine osvojili su 45 medalja. Šest više nego prošle godine.

Carska Vina Grgo Vasilj osvojila su najviše medalja – čak šest. Kao i prošle godine. Ove godine nagrađeni su sa četiri srebrne medalje (David cuvee 2020. i 2021., Sophia cuvee 2023 i Gregorius 2023.) i dvije brončane medalje (Jeanne 2021. i Stephania Limited Edition 2022.).

''Šest medalja više nego prošle godine, veliki je uspjeh za hercegovačke vinare. Ove godine na ocjenjivanje smo poslali šest vina i sva su dobila medalju. S prošlom godinom imamo stopostotan učinak – na ocjenjivanje smo poslali 12 vina u dvije godine i svih 12 nagrađeno je medaljom. To je dobar pokazatelj da smo na dobrom putu, a to je samo posljedica našega rada. Ne možemo skrivati sreću i zadovoljstvo. Kad sportaš osvoji medalju, mora biti sretan. To je dobro naravno za nas, ali i za Hercegovinu kao vinsku regiju i Bosnu i Hercegovinu. Ovakva ocjenjivanja i medalje puno znače za naše vinogradarstvo i vinarstvo. Pozivamo što više vinara da šalju svoja vina na ocjenjivanja diljem svijeta, posebno na Decanter, jer nam to pokazuje da dobro radimo, promovira nas kao vinsku regiju i vinsku državu, a promovira i turizam'', kazao je Andrija Vasilj, vlasnik vinarije Carska Vina Grgo Vasilj o nagradama na Decanter World Wine Awards u Londonu na kojem se natjecalo čak 18.143 vina iz 57 zemalja, a ocjenjivala su ih 243 vodeća vinska stručnjaka.

carska vina Grgo Vasilj

Vasilj ističe kako se čulo za prošlogodišnje nagrade s Decenatera, odnosno da su vinari osjetili benefite tog uspjeha.

''Naša vina su dosta bolje prolazila na tržištu nakon Decenaterovih nagrada. To je prestižno ocjenjivanje koje svatko doživljava na pozitivan način. Kad imamo tu referencu, sigurno da nam je lakše raditi. Mi smo radili, netko je to prepoznao i nagradio… Bio nam je to još jedan alat da pokažemo ono što radimo'', kazao je Vasilj, a nagrade se s Decanter World Wine Awards očekuju i sljedeće godine.

carska vina Grgo Vasilj

''Prošla godina bila je jako zahtjevna u vinogradu. U vrijeme cvatnje plamenjača je poharala lozu, ne samo u Hercegovini, nego i šire. Vinogradi koji su bili napadnuti su nastradali, bilo ih je 30 do 35 posto, ali ono što je ostalo u vinogradima dalo je zaista dobra vina. Godina 2023. nije bila loša po kvaliteti, a po kvantiteti jeste, jer su vinogradi nastradali, ali žilavka iz 2023. s dva srebra na Decanteru pokazala je da je to bila dobra godina. Ove godine vinogradi su u dosta dobroj kondiciji, prošli smo te faze peronospora… Još oko mjesec dana trebamo sačuvati vinograde i to će biti dobro. Očekuje nas dosta dobra berba. Ja mislim nezapamćena'', optimističan je za kraj Andrija Vasilj pa ni sljedeći Decanter ne bi smio proći bez nagrada za hercegovačke vinare i autohtone hercegovačke vinske sorte blatinu i žilavku.

carska vina Grgo Vasilj

Vinarije koje se u Bosni i Hercegovinu vraćaju okićene medaljama, uz Carska Vina Grgo Vasilj su i Vinarija Begić, Carski vinogradi Mostar, Vinarija Keža, Vinarija Knebu, Podrum Bojanić, Podrum Vilinka, Podrumi Andrija, Vinarija Povratak, Vinarija Puntar i Puntar Wines Estate, Vinarija Škegro, Vinarija Buntić, Vinarija Jungić, Vinarija Vera, Vinarija Matić te Vinarija Milas.

Podsjećamo, Hercegovina.info predstavila je svoj najnoviji projekt, podcast serijal 'U gostima', a naš prvi gost bio je upravo vinar Andrija Vasilj iz Međugorja, vlasnik vinarije Carska vina.