HUMANITARNA MISIJA U LJUBUŠKOM Kako su dobrotvorke iz svijeta pomogle izgradnju doma za stare prije 20 godina

Dom “Sveti Josip Radnik”

Dom “Sveti Josip Radnik” prvi je od domova za stare i nemoćne osobe izgrađen u Ljubuškom, a zahvaljujući suradnji Družbe Sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, Grada Ljubuškog i Humanitarne organizacije “Sv. Josip Radnik”, a na ulazu stoje dvije ploče s natpisima zahvale dobrim ljudima zaslužnima za njegov nastanak. Dom je dar dobrotvora iz SAD, Irske, Kanade, Engleske, Škotske, Welsa i Kanarskih Otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su sestre tijekom ratnog razaranje devedesetih morale napustiti Trebinje tako 1993. godine dolaze tri sestre u Ljubuški i rade u Domu zdravlja a privremeno su smještene u privatnom stanu kojeg je vlasnik napustio. I iz toga su stana morale izaći pa žive u iznajmljenim stanovima, baš kao što je i sam Utemeljitelj sv. Vinko govorio prvim sestrama: “Vaš samostan bit će kuće bolesnika; ćelija – iznajmljena soba, a klaustar gradske ulice ili bolesničke sobe. Klauzura će vam biti poslušnost, rešetka strah Božji, a veo sveta čednost.”

Dom “Sveti Josip Radnik”

Molitve i žrtve sestara urodile su plodom i to tako da je sv. Providnost spojila sestre sa s. Muriel Geisler koja je tijekom rata došla iz Amerike i koja je osnovala Humanitarnu udrugu „sv. Josip radnik”. Obilazeći siromašne, napuštene i bolesne u ovom kraju s. Muriel i gđica Mary Walsh su uvidjele potrebu otvaranja jednog doma koji bi se brinuo za ove ljude koji su živjeli sami. Tako je došlo do suradnje sestara milosrdnica i Humanitarne udruge sv. Josip radnik, prenosi Ljportal.com.

Naime, sestre milosrdnice su od općine Ljubuški tražile da im se udijeli zemljište na kojem bi izgradile svoj samostan. Godine 1999. općina Ljubuški je sestrama dodijelila česticu 491/1 ZV K.O. Hrašljani čija površina iznosi 21.000 m2 i otprilike odgovara površini parcele koju su sestre posjedovale, ali sestre nisu imale financijskih sredstava same izgraditi objekat nego su i dalje molile i vjerovale a Gospodin je nagradio njihovu vjernost i strpljivost.

Na ovom zemljištu su započeli radovi za starački dom sv. Josipa radnika 25. rujna 2002. godine. Zgrada je izgrađena donacijama koje je prikupila Humanitarna udruga sv. Josip radnik. Točno dvije godine nakon toga Dom je svečano blagoslovio mons. dr. Ratko Preić, mjesni biskup. Zgrada je izgrađna za smještaj 50-tak korisnika u prizemlju a na prvom katu su sobe za sestre i za humanitarke.

U domu su na početku bile zbrinute starice koje nemaju svojih izravnih potomaka i koje imaju male mirovine a veliki broji ih je koji primaju samo socijalnu pomoć. Dom je namijenjen siromašnim osobama koje nemaju velika primanja i svoju obitelj, uvjet je da budu pokretni barem u trenutku kada dođu u dom i koliko-toliko duševno zdravi. Trenutačno ima i nepokretnih i polupokretnih, koje su u kolicima ili se kreću pomoću različitih pomagala. U domu imaju prekrasnu kapelicu i svake nedjelje misu. Vrlo zahvalni franjevcima na Humcu koji im redovito nedjeljom i blagdanom dolaze i slave misu tako da imaju urednu duhovnu skrb.

Plemenite dobrotvorke

Dom nema stalne i sigurne izvore financiranja i to se pokriva na različite načine. Amerikanka velika srca Mary Walsh zadužila je Hercegovinu davši joj svoje srce, ljubav i plemenitost do neslućenih, bezgraničnih visina. Pune 22 godine, od 1999., kad je došla u Međugorje, pa do 2021., kad se vratila u svoju zemlju, činila je dobro ljudima u nevolji, pomagala im da prebrode siromaštvo i neimaštinu, hrabrila ih i davala nadu i vjeru da nisu sami i ostavljeni.

I odmah da naglasimo i istaknemo, rame uz rame s gospođom Mary stoji časna sestra Muriel Geisler, koju je ona suradnički vjerno slijedila i tako su zajedno, ruku pod ruku, kročile i gradile svoja iznimno velika humana djela.

Redovnica sestra Muriel Geisler došla je iz SAD-a u Međugorje sedam godina prije, u nevrijeme 1992. godine, dok je bjesnio rat i iza sebe ostavljao mrtve i pustoš ljudske nesavršenosti u koji je ona unijela dašak ljudskosti i samilosti. Uz pomoć darovatelja iz Irske i SAD-a pomagala je izbjeglim ratnim stradalnicima u osnovnim životnim potrepštinama, kao i ljudima kojima je pomoć prijeko potrebna.

Kad joj se pridružila Mary Walsh, postale su nerazdruživi dvojac koji je sve svoje snage i umijeće usmjerio u humanitarno djelovanje potrebitima od Stoca do Posušja. U New Yorku su osnovale humanitarnu udrugu “Sveti Josip Radnik” i njezinu ispostavu u Međugorju preko koje su skupljale humanitarnu pomoć.

One su još 2008. godine proglašene počasnim građanima Ljubuškog za vrijeme načelnika Nevenka Barbarića, a dobile su i javno priznanje Općine Čitluk.

Kažimo na kraju i ove znakovite činjenice: časna sestra Muriel Geisler preminula je 21. srpnja 2020. godine u 96. godini i pokopana je na groblju Kovačica u Međugorju. Hercegovina će s dužnim poštovanjem i zahvalnošću čuvati uspomenu na dvije velike žene – č. s. Muriel Geisler i gđu Mary Walsh.