FOTO  Gruđanin Karlo Tica ostvario je svoj dječački san i otišao u Ameriku kao njegov pradjed 1907. godine

US Jim

24.10.2021. (četvrtak) s početkom u 15:00 bit će održana prva velika online prezentacija Work and Travel programa za ljeto 2025. u hotelu Mepas, dvorana Princess. Na prezentaciji ćete čuti sve o programu i novostima za sljedeće ljeto, iskustva studenata koji su bili na programu i koji su još u USA te ćete iz prve ruke moći čuti sve što vas zanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku možete pročitati iskustvo bivšeg polaznika programa Karla Tice iz Gruda.

Pozdrav svima, prije svega bih se volio predstaviti. Moje ime je Karlo Tica, bivši student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ideja o odlasku na program

Ideja o odlasku na program rodila se davno prije mog polaska na fakultet. Sjećam se, kroz djetinjstvo, odrastajući uz američke filmove i serije, dolazi do stvaranja ideje o odlasku u Ameriku. Naravno, tada nisam imao pojma u kojem će se obliku ta ideja realizirati. Moj dječački san je bio, jednoga dana otići u Ameriku, doživjeti sve ono što sam gledao na televiziji, te nastaviti stopama svog pradjeda, koji je u Ameriku otišao davne 1907. godine. Puno godina je prošlo dok taj dječački san nije postao stvarnost.

US Jim

Početak realizacije ideje

Dolaskom na fakultet u Mostar otvaraju se brojne mogućnosti, a jedna od njih je Work and Travel program. Za ovaj program sam čuo na početku svog studija od starijih kolega i od nekih poznanika koji su na programu bili ranije. Kroz prvih nekoliko godina studija sam razmišljao o programu, ali se nisam imao hrabrosti odvažiti na taj korak i prijaviti se na program. Nakon toga je došla korona i  snove o odlasku u Ameriku nekako malo udaljila. Pred sam kraj  mog studija čuo sam da u Mostaru postoji US JIM agencija, koja radi sa studentima, te ih šalje na Work and Travel program. Nedugo nakon toga, čuo sam da agencija organizira prezentaciju programa u Mostaru, gdje bivši polaznici iznose svoja iskustva iz Amerike. Nakon te prezentacije, oduševljen iskustvima studenata, koji su već prije pohađali program, odlučim se prijaviti za program. Moja želja bila je otići u neko malo američko mjesto jer nisam obožavatelj velikih gradova i velikih mjesta. Odabir je pao na Sunriver, jedno malo planinsko mjesto u srcu savezne države Oregon, u kojem cijelu godinu živi oko 2000 ljudi, a u vrijeme  sezone u tom mjestu bude oko 20 000 ljudi. Ovo mjesto ima nadmorsku visinu malo manju od 1300m.

Nakon odabira lokacije i samog posla, uslijedio je intervju za posao, koji je obavljen preko skype-a. Ubrzo nakon toga, početkom ili sredinom travnja, slijedi  razgovor za vizu, koji je obavljen  u Sarajevu, uživo, s veleposlanikom SAD-a. Radni termini za studente iz BiH su predloženi 28. svibnja 1. listopada i dopuštenih mjesec dana grace perioda, što znači da u tih mjesec dana možemo putovati unutar SAD.

US Jim

San se polako pretvara u stvarnost

Sva tri ljeta koja sam proveo u Americi, proveo sam u istome mjestu, u Sunriveru, u Saveznoj Državi Oregon. Pred ljeto 2022. godine sam otišao prvi put u Ameriku. To ljeto i moj odlazak su se  polako približavali, ushićenje je raslo, javljala su se različita pitanja: gdje ću to ja, šta ću ja tamo, hoću li se snaći, kako će biti u avionu jer nikad do tad nisam letio. Pošao  sam avionon  iz Zagreba u Sunriver, u putovanje koje se  pretvorilo u moju najbolju životnu odluku do sad. Prvi let u životu  od Zagreba do San Francisca je trajao oko 15 sati.Kad smo sletjeli u Oregon, grad blizu Sunrivera, tu smo proveli  noć i ujutro je došao po nas poslodavac. Nakon toga smo stigli u Sunriver.

Nas šestorica smo živjeli u Sunriveru u jednoj velikoj kući. Naš poslodavac, SUNRIVER RESORT, je poznat po tome što studentima osigurava jedne od najboljih smještaja u cijeloj zemlji. Od poslodavca smo dobili bicikla, koja su nam služila kao prijevozna sredstva  po Sunriveru.Imali smo nekoliko slobodnih dana prije nego što smo krenuli s radom, dar od poslodavca da se možemo priviknuti  na vremensku razliku od 9 sati u odnosu na Hercegovinu, da možemo upoznati mjesto i da se moženo pripremiti za rad. Cilj mog prvog odlska je bio usavršavanje engleskog jezika i upoznavanje nekog novog svijeta do tada meni nepoznatog. Toga prvog ljeta sam počeo raditi kao pomoćni konobar (busser) u restoranu, gdje sam već nakon dviju smjena promaknut na  bolju poziciju, na kojoj sam ostao mjesec dana. Naravno, u programu, osim rada,  postoje i česta druženja studenata u kojima upoznajemo različite kulture iz kojih oni dolaze. Tog prvog ljeta u Sunriveru bilo je oko 80 studenata iz 11 različith država. Velika nas je većina bila Europe, manji dio iz Dominikanske Republike i Jamajke. Upoznavanje novih ljudi i stvaranje novih prijateljstava je najveća ljepota ovoga programa. Nakon prvog mjeseca rada već sam dobio promaknuće u glavnog konobara (servera). Posao konobara u Americi je nešto drugačiji nego u nas. Konobar uljudno  dočekuje i pozdravlja goste, prima narudžbu i pripravlja različite napitke, hranu na stol donose food runneri, a busseri pospremaju stolove za nove posjetitelje. Ova moja tri provedena ljeta u Sunriveru najviše sam radio na mjestu glavnog konobara, zatim neke dodatne poslove: u kuhinji, na golf-terenu i u lokalnom kafiću. Najzanimljiviji poslovi su bili oni koje smo obavljali iza ovih redovitih poslova, tako da smo postavljali velike šatore za vjenčanja i ostale događaje, pilali i slagali drva, kao pravi Hercegovci, nismo mogli mirovati. Ovo ljeto mi je bilo posebno jer mi se u programu  pridružila moja djevojka s kojom sam proveo ljeto u Sunriveru.

US Jim

US Jim

Savezna država Oregon je bogata neobičnim prirodnim ljepotama što me je dodatno privuklo da ponovno dođem ovamo: najveći vodopad u državi Multnomah Falls. Ovdje se također nalazi najdublje jezeru u SAD-u Crater Lake koje je duboko 592 metra,  nastalo je prije 7700 godina erupcijom vulkana Mount Mazama. To je jedini nacionalni park u Oregonu. To su samo neki od prirodnih dragulja kojima ova država obiluje.     Neke od zanimljivih činjenica o Oregonu su: svjetski poznat brand "Nike" je osnovan u gradiću Beaverton, kod Portlanda, gdje se i danas nalazi sjedište ove velike tvrtke, najveća tvornica sira na svijetu se nalazi u gradiću Tillamook, poznata televizijska serija Simpsoni je pronašla svoju inspiraciju u malenom gradiću Springfield koji se također nalazi u Oregonu, u gradu Portlandu se nalazi najmanji park na svijetu, čiji je promjer 60.96 cm

Od svih uspomena iz Oregonu zauvijek će mi ostati u sjećanju prijatelji koje sam upoznao i nezaboravna druženja s njima.  Dolaskon u Oregom promijenio sam svoje mišljenje o Americi, Amerikancima, a mogu reći i o cijelome svijetu. Shvatio sam da je svijet pun divnih ljudi, bez obzira koje su boje kože i odakle dolaze. 

Najdraži dio programa

Nakon nekoliko mjeseci marljivoga  rada slijedi  željno iščekivani grace period. Grace period je vremensko razdoblje u trajanju od mjesec dana, gdje student može putovati unutar teritorije SAD-a. To je vrijeme gdje  sve brige nestaju, gdje se gase svi alarmi koje su nas pratili  cijelo ljeto i gdje počinju dani koje smo iščekivali cijelo ljeto. Što se tiče same organizacije putovanja, ja sam uvijek putovao u skupini u  kojoj su bila 3 ili 4 studenta i svake godine smo sami sebi organizirali letove i destinacije koje ćemo posjetiti. Nakon prvog ljeta u Americi nas trojica smo krenuli u obilazak cijele zapadne obale, Los Angeles, San Diego, nakon toga smo otišli u Las Vegas, te u San Francisco. Veliki sam obožavatelj košarke, zato smo planirali  odlazak na NBA utakmicu što nam je  bilo na vrhu liste prioriteta, saznavši da se u San Franciscu igra pripremna utakmica između LA Lakersa protiv domaće ekipe Golden State Warriorsa. Kupili smo karte i gledali uživo velika imena kao što su LeBron James, Steph Curry i Kevin Durant. Nakon zapadne obale putovanje smo nastavili na Havajima, gdje smo posjetilu dva otoka Maui i Oahu, na kojem je glavni grad Honolulu. Na tim otocima sam vidio  najljepše  zalaske sunca u svom životu. Naša avantura prvog ljeta se završila u New Yorku, betonskoj džungli, u kojem smo posjetili  znamenitosti toga grada.  Najljepše iskustvo iz New Yorka je bilo vožnja helikopterom, koja ostavlja bez daha.Putovanje druge godine odvelo nas je u Mexico, gdje smo proveli nezaboravnih 7 dana, uživali u meksičkoj kuhinji i istraživanju ostataka gradova  naroda Maja. Tu smo vidjeli jedno od novih sedam svjetskih čuda Chichen Itzu, ostatke velikog pretkolumbovskog grada Maja. Nakon Mexica put nas je odveo na Bahame, Miami i Chicago, gdje smo završili svoj put. Također bih volio izdvojiti američke Djevičanske otoke (US Virgin islands) koje sam posjetio ove godine. Ovdje se nalazi najljepša plaža na svijetu po izboru za 2024. godinu. Plaža se zove Trunk bay te je smještena na otoku St John. Ovogodišnje putovanje sam završio u New Yorku, gdje su mi se pridružili brat, najbolji prijatelj i njegova djevojka.

Što se tiče pozitivnih strana programa, mogao bih o tome pričati danima, ali evo volio bih izdvojiti samo neke: odlična prilika za usavršavanje engleskog jezika, odvajanje od svog roditeljskog doma, osamostaljivanje, širenje vidika, stvaranje novih prijateljstava, odlična prigoda za zaradu novca, što mi je omogućilo nezaboravna putovanja i nezaboravna prijateljstva itd...

Suma sumarum

Evo, ovom prilikom bih se želio zahvaliti ekipi iz US JIM-a što su mi omogućili jedno veliko životno iskustvo, želim se zahvaliti na nesebičnoj potpori i pomoći koju su mi pružili tijekom ove tri godine, te također velika hvala za sve odgovorene poruke i pozivima u bilo koje doba dana i noći. Hvala dragom Bogu što nas je čuvao i pratio u našim avanturama. Želim se zahvaliti i svojoj obitelji na bezuvjetnoj podršci. 

Volio bih poslati poruku studentima koji razmišljaju o prijavi na ovaj  program: ODVAŽITE SE I PRIJAVITE SE. NEMOJTE DOPUSTITI DA VAS SPRIJEČI STRAH  U OSTVARENJU VAŠIH SNOVA.