NOVI KULTURNI POKRET U Mostar stiže cijeli ciklus koncerata koji će oduševiti ljubitelje klasične glazbe

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Udruga „Kulturni preporod“ okuplja mlade glazbenike iz Hercegovine s ciljem promicanja klasične glazbe, a misija ove udruge je povećati vidljivost i ljubav prema klasičnoj glazbi kroz koncerte i kulturne aktivnosti, vjerujući da će unapređenje kulturne ponude doprinijeti razvoju zajednice. Zbog toga, svečano otvaranje udruge i ciklusa koncerata "Continuo" održat će se 15. rujna u 20 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na koncertu će nastupiti zbor Udruge Kulturni preporod i Komorni orkestar Pro musica, zajedno s istaknutim solistima. Među izvođačima su Roko Škobić (gitara), Ivan Škobić (gitara), Tomislav Perić (bariton) uz klavirsku pratnju Marije Zubac, Josipa Bošnjak (klavir), Marija Mila Milas (flauta), Emina Puzić (klarinet), Barbara Čarapina (flauta), Laura Maslać (klavir) i Ante Milić (harmonika). Program će moderirati Petra Perić”, najavljeno je iz ove udruge.

Inspirirani Platonovom izrekom „Kakva je glazba, takva je i država“, članovi udruge smatraju da kroz pažljivo planirane aktivnosti i suradnje s raznim institucijama mogu stvoriti dugotrajan utjecaj na kulturnu scenu Hercegovine.

S više od 30 mladih glazbenika, Kulturni preporod ne teži samo obogaćivanju trenutne kulturne ponude, već i osiguravanju budućih generacija pristupa kvalitetnim glazbenim iskustvima i kreativnom izrazu.

“Uz glazbene izvedbe, udruga planira organizirati predavanja i radionice kako bi publici omogućila bolje razumijevanje glazbe i njezinog povijesnog konteksta. Kulturni preporod vjeruje da je edukacija ključna za potpunije uživanje u klasičnoj glazbi i namjerava kroz svoje aktivnosti stvoriti nezaboravne trenutke i iskustva”, priopćili su oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga je simbolizirala kulturnu obnovu i napredak, a svoje aktivnosti započinje ciklusom koncerata pod nazivom "Continuo".

“Ovaj naziv dolazi iz barokne tehnike basso continuo, koja predstavlja kontinuirani bas s improviziranom ili skladateljski vođenom harmonijskom pratnjom. Ciklus "Continuo" simbolizira predanost udruge stvaranju glazbenih iskustava koja ne samo da poštuju povijesne tradicije, već ih i nadograđuju, otvarajući vrata novim interpretacijama i stilovima”, kazali sui z udruge.

Udruga „Kulturni preporod“ predstavlja novi vjetar u leđa kulturnoj sceni Hercegovine, okupljajući mlade talente i nudeći bogatstvo klasične glazbe svim ljubiteljima ove umjetnosti.

Vezani članci