Vlada HBŽ zaboravila na svoje studente u Zagrebu i Sarajevu, stipendije dijeli samo onim sa Sveučilišta u Mostaru

M. Grabovac/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vlada Hercegbosanske županije napravila je, usudimo se reći, diskriminaciju među studentima s područja ove županije kada je raspisala javni natječaj za stipendiranje studenata. Visina stipendija nije zanemariva, odgovara pripadajućoj novčanoj vrijednosti školarine koju je student dužan podmiriti za ovu akademsku godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Odlukom o deficitarnim zanimanjima za akademsku 2024./2025. godinu, Vlada HBŽ-a proglasila je deficitarnim studij fizike, matematike, medicine, geodezije i geoinformatike te strojarstva i dolučila pomoći svojim studentima koji studiraju na ovim smjerovima. 

No sudeći prema objavljenom pozivu, odlučila je pomoći samo studente koji ove fakultete studiraju na Sveučilištu u Mostaru, i time stavila u diskriminacijski položaj sve one studente iz županije koji ove fakultete studiraju na drugim sveučilištima u zemlji i inozemstvu.

Ovakva odluka Vlade HBŽ izazivala je i reakciju pojedinih građana.

''Sama ideja je hvale vrijedna i pozdravljam ju. Međutim, ono što me zanima po kojem principu i logici natječaj vrijedi samo za studente deficitarnih struka koji su upisani na Sveučilište u Mostaru dok za studente koji su upisani na Sveučilišta u Splitu, Zagrebu i Sarajevu, a ispunjavaju ostale kriterije je diskriminatoran te ih u startu eliminira da se mogu prijaviti na isti. Nadam se da je samo riječ o loše sročenom natječaju, a ne nečem malicioznijem. U nadi da će se navedena nepravda ispraviti srdačno vas pozdravljam'',  komentar je savjesnog građanina objavljen u livanjskim medijima, a koji je upućen i na mail Vladi HBŽ-a. 

Komentar o javnom pozivu više puta tražili smo od Vlade Hercegbosanske županije, iako smo dobili obavijest da će nam uputiti objašnjenje, do sada ga nismo dobili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni poziv

Dana 2. listopada Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture sporta Hercegbosanske županije raspisalo je javni poziv za prijavu studenata koji imaju pravo na ostvarivanje isplate ''stipendije – deficitarna zanimanja'' za akademsku 2024./2025. godinu.

Prema javnom pozivu studenti koji se prijave moraju ispunjavati iduće uvjete:

Student mora imati status redovitog studenta Sveučilišta u Mostaru na jednom od studije koji su Odlukom o deficitarnim zanimanjima za akademsku 2024./2025. godinu proglašeni deficitarnim, a to su:

-             Studij fizike

-             Studij matematike

-             Studij medicine

-             Studij geodezije i geoinformatike

-             Ili Studij strojarstva

Kao dokaz da ispunjavaju uvjete točke II. ovog poziva studenti moraju priložiti slijedeće dokumente:

-             Prijavni obrazac – za ostvarivanja prava na isplatu ''stipendije – deficitarnog zanimanja ( koji se može pronaći na uz ovaj javni poziv na službenoj web stranici vlade HBŽ.

-             Potvrda Sveučilišta u Mostaru o statusu redovnog studenta na jednom od deficitarnih studija za akademsku 2024./2025. godinu.

-             Ovjerena izjava o visini iznosa školarine koju je dužan podmiriti studiju Sveučilišta u Mostaru za akademsku 2024./2025. godinu.

-             Ovjerena izjava da ima prebivalište u Hercegbosanskoj županiji (koja se vadi pri nadležnim službama MUP-a)

-             Potvrda banke o vlastitom transakcijskom računu na kojeg će putem Ugovora Ministarstvo moći isplatiti stipendiju.

Visina iznosa stipendije određena je Odlukom Ministarstva o visini iznosa stipendije – ''stipendije-deficitarna zanimanja'' za akademsku 2024./2025. godinu br. 06-01-34-2042/24 od 1. listopada  2024. godine, odnosno visina odgovara pripadajućoj novčanoj vrijednosti školarine koju je student koji ispunjava ove uvjete iz ovog javnog poziva odnosno podzakonskih akata dužan podmiriti Sveučilištu u Mostaru za akademsku 2024./2025. godinu.

Javni poziv je otvoren od dana objavljivanja na službenim web stranicama Vlade Hercegbosanske županiji i traje do 17. listopada 2024. godine do 16 sati.

Vezani članci