UVIJEK SPREMNI POMOĆI Spašavatelji iz Hrvatske vratili se kući, opisali svoje iskustvo u BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) bila je angažirana od petka do nedjelje na poplavama i odronima u Bosni i Hercegovini. U nastavku prenosimo njihovo priopćenje o angažmanu u našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bosnu i Hercegovinu pogodile su razorne poplave nakon višednevnih obilnih padalina. Ubrzo nakon što je stigao poziv za pomoć od strane kolega iz GSSuBiH, HGSS je aktivirao svoje snage i u vrlo kratkom roku poslao timove u pomoć'', priopćeno je iz HGSS-a.

Izazovi u poplavljenim područjima

''Prva ekipa HGSS-a stigla je u Mostar u petak navečer odakle su upućene u Donju Jablanicu, čime je započela akcija traganja i spašavanja. Timovi su, zbog iskustva u sličnim kriznim situacijama, bili spremni za izazove koje donose poplavljena područja – bujice su uništile ceste, pruge…'', navodi HGSS.

Foto: HGSS


''Timovi HGSS bili su angažirani u potragama za nestalima, te su vršili opskrbu za lokalni Dom Zdravlja. Bili su samodostatni kako logistikom ne moraju opterećivati lokalne snage'', naveli su u priopćenju.

Spremni pomoći

''Ovaj angažman u Bosni potvrdio je spremnost Hrvatske da pomogne susjedima u trenucima najveće prirodnih nepogoda i katastrofa. Misije poput ove omogućuju razmjenu znanja i iskustava, što dugoročno jača kapacitete HGSS-a i drugih službi za suočavanje s prirodnim katastrofama'', ističu iz HGSS-a.

Foto: HGSS


U svakom trenutku u pripravnosti su bili i dodatni timovi iz HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jučer navečer, 6. listopada 2024. 11 spašavatelja iz HGSS Stanica Orebić, Dubrovnik i Šibenik i potražni pas Zara vratili su se svojim kućama donoseći sa sobom neprocjenjiva iskustva i još jednom potvrđujući temeljnu vrijednost HGSS-a – biti tu za sve one kojima je pomoć potrebna, bez obzira na granice'', istaknuli su iz HGSS-a.

Vezani članci