UPOZORENJE ŽITELJIMA HNŽ-a 'Ne pijte vodu s česme'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije izdao je preporuke za zaštitu zdravlja i sigurnosti stanovništva nakon katastrofalnih poplava i klizišta na području Jablanica i Konjica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zavoda upozoravaju stanovništvo da se voda s česme ne treba piti dok se ne dobiju pouzdani dokazi da je sigurna za konzumaciju. Do tada treba piti prokuhanu, dezinficiranu ili flaširanu vodu.

"Prokuhavanje vode treba vršiti tako da se nakon što proključa, voda pusti da ključa najmanje pet minuta, kako bi se uništili uzročnici bolesti, a zatim se prohladi i koristi u tijeku istog dana. Ako je voda zagađena kemikalijama, prokuhavanje je neće učiniti prikladnom za piće i takva voda se ne smije koristiti. Higijenski neispravna voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica.

Osobna higijena je u kriznim situacijama posebno važna. Prvenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu sapuna (prije jela, nakon upotrebe WC-a, nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom). Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću ruku kod djece i starijih osoba", navode iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ako pak dođe do ozljeđivanja, važno znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija, te da se mora spriječiti kontakt rane sa nečistom vodom.

"Nekada je potreban i dodatni tretman (cijepljenje protiv tetanusa), a liječničku pomoć je obavezno potražiti ako se pojave crvenilo, otok ili gnojni iscjedak na rani. Liječničku pomoć treba potražiti i u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, prolijeva, povišene temperature...", navode iz zavoda.

Vezani članci