ŽESTOKA KAZNA Iranski predsjednik zaprijetio Izraelu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nižu se reakcije nakon masovnog iranskog zračnog napada na Izrael. Iran je ispalio 180 projektila na Izrael, od kojih su većinu srušili sustavi protuzračne obrane. Tel Aviv poručuje Teheranu da je učinio pogrešku zbog koje će platiti. Iran prijeti jačim napadima ako Izrael odgovori. Istodobno nastavljeni su napadi Izraela na uporište Hezbolaha u Bejrutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnje Izraelu

Iranski predsjednik Masud Pezeškian u srijedu je rekao da Izrael mora zaustaviti svoje zločine ili ga čeka žestoka reakcija.

Pezeškian je govorio dan nakon što je Iran ispalio gotovo dvjesto raketa na Izrael te nakon što je ta zemlja otišla korak dalje u sukobu s Hezbolahom i poslala kopnenu vojsku preko granice s Libanonom, prenosi Hina.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je osvetu za iranski napad.

Ako cionistički režim ne zaustavi svoje zločine, suočit će se sa žešćim reakcijama, rekao je Pezeškian uoči prije dogovorenog putovanja u Katar, prenose državni mediji.

Pezeškian, predsjednik od početka godine, koji se smatra umjerenijim od svojeg prethodnika, na državnoj je televiziji rekao da mu je glavni cilj puta u Dohu razgovarati o bilateralnim odnosima dviju država i potpisati sporazume s katarskom vladom. Ondje će sudjelovati i na sastanku na vrhu Dijaloga o azijskoj suradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je cilj raspraviti kako azijske zemlje mogu spriječiti izraelske zločine u regiji te spriječiti da neprijatelji pokrenu kaos na Bliskom istoku, izjavio je.

 

Izraelci ušli na jug Libanona, Hezbolah ispalio stotinu raketa

Od ranog jutra trese se Dahija, pregrađe Bejruta gdje Hezbollah ima uporište. Vode se borbe i na tlu u ograničenoj kopnenoj invaziji. Izraelski komandosi i padobranci jučer ujutro ušli su u Libanon. Stižu prvi izvještaji o borbama Hezbolaha i IDF-a licem u lice u pograničnim selima. Izrael će pojačati snage i na jug Libanona poslati dodatnu vojsku.

Obezglavljena 'Božja stranka' nastavlja demonstrirati silu, ali bez većeg učinka. Iako je Hezbolah u samo 10 dana ostalo bez gotovo cijele zapovjedne strukture, jutros je ispalio stotinu raketa na Izrael. Pale su na područja s kojih su ljudi evakuirani.

Unatoč otvaranju nove fronte, izraelski stisak na Gazu ne popušta. U središtu enklave u sinoćnjem je udaru poginulo najmanje 25 osoba.

Kaos u zračnom prometu

Rast napetosti na Bliskom istoku doveo je do kaosa u zračnom prometu, pri čemu su regionalne zračne luke u Bejrutu, Tel Avivu i Kuvajtu zabilježile značajna kašnjenja i otkazivanja letova.

Aviokompanije kao što su British Airways i Air France-KLM odgodile su letove prema zračnoj luci Ben Gurion, dok Međunarodna zračna luka u Dubaiju bilježi 85% kašnjenja, a u Beirutu je 60% letova otkazano.

Iako su neki letovi iznad iranskog zračnog prostora nastavljeni, opća situacija u zračnom prometu ne pokazuje znakove normalizacije prije sredine listopada.

Vezani članci