VIDEO  Siloviti izraelski napadi na Libanon

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Izraelske snage izvele su danas popodne zračni udar na južno predgrađe Bejruta, glavnog grada Libanona. Sigurnosni izvori navode da je meta bio viši vođa Hezbolaha Ali Karaki. Zasad nije poznato što se dogodilo s njim. IDF navodi da je Hezbolah na Izrael danas ispalio više od 160 raketa, a meta im je bila većinom duboko u Izraelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ispaljenim raketama je bilo najmanje 10 dalekometnih projektila koji su ispaljeni prema Zapadnoj obali, stotinjak kilometara od granice s Libanonom, piše Times of Israel.

 

Ministar obrane Yoav Gallant kaže da IDF “lomi” infrastrukturu Hezbolaha koja je nastajala desetljećima današnjim napadima u Libanonu, te da je vođa terorističke skupine Hassan Nasrallah sada ostao sam.

Oglasio se i Netanyahu

“Proteklih dana rušimo ono što je Hezbolah gradio 20 godina. Nasrallah je ostao sam na vrhu, cijele jedinice Radwanovih snaga su povučene iz službe, a deseci tisuća raketa su uništeni”, citirao ga je njegov ured.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se građanima napadnutog Libanona na X-u. kaže da Izrael ne ratuje s njima nego s Hezbolahom i upozorava da ih ta organizacija koristi kao ljudski štit.

Netanyahu navodi da je ovaj napad samo obrana Izraela na kojeg padaju rakete i poziva ih da ne dozvole Hezbolahu da dovede u opasnost njih i njihove najmilije.

SAD šalje dodatne snage

Zbog dramatične eskalacije koja se upravo događa, SAD šalje dodatne snage na Bliski istok, priopćeno je iz Pentagona. General bojnik Pat Ryder nije želio iznijeti detalje o tome koliko šalju dodatnih snaga ili što što će biti njihov zadatak.

 

SAD trenutno ima oko 40.000 vojnika u toj regiji. State Department je upozorio Amerikance da napuste Libanon jer se povećava rizik od regionalnog rata, prenosi Hina.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zabrinut je zbog eskalacije situacije u Libanonu i vrlo zabrinut zbog velikog broja civilnih žrtava o kojima su izvijestile libanonske vlasti, navodi njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

Tisuće obitelji pobjegle

Tisuće obitelji pobjegle su u ponedjeljak iz južnog Libanona u područja prema glavnome gradu Bejrutu i planini Libanon nakon današnjih izraelskih zračnih napada u kojima su, prema posljednjim podacima, ubijene najmanje 274 osobe a više od tisuću je ranjeno.

 

Najmanje 274 osobe, uključujući 21 dijete i 31 ženu, ubijene su, a 1024 ranjene u izraelskim napadima na južni Libanon u ponedjeljak, rekao je ministar zdravstva te zemlje na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Ceste koje povezuju južni lučki grad Tir s Bejrutom prepune su kolona automobila punih žena i djece i na brzinu pokupljenih osobnih predmeta. Većina ih vozi glavnom autocestom Khaldeh koja vodi prema južnom ulazu u Bejrut.

‘Zvuk je zastrašujuć’

“Posvuda su napadi, a zvuk je zastrašujuć”, rekla je za dpa jedna žena iz automobila. Muškarac iz istog vozila dodaje kako ne znaju kamo idu, no da vjeruju kako je najbolje da stignu do glavnoga grada.

Izrael je objavio da je izveo više od 300 zračnih napada na ciljeve i infrastrukturu Hezbolaha. Vladin izvor koji je želio ostati anoniman kazao je da “Izrael pokušava stvoriti krizu raseljavanja kako bi se povećao pritisak na Hezbolah”.

Dok se Libanon suočava s najtežom ekonomskom krizom u povijesti, strahuje se da se neće uspjeti nositi i s takvim masovnim raseljavanjem stanovništva.

Škole prihvaćaju izbjeglice

Neke prazne škole blizu glavnoga grada već se spremaju za prihvat izbjeglica iz južnog Libanona. To je potvrdio ministar obrazovanja Abas al-Halabi, koji je kazao da su neke škole na periferiji glavnoga grada već otvorile vrata za izbjeglice.

Andrea Tenenti, glasnogovornik Privremenih snaga Ujedinjenih naroda za južni Libanon (UNIFIL) za dpa je rekao da je osoblju koje nije neophodno potrebno za funkcioniranje UNIFIL-a savjetovano da se preseli izvan područja djelovanja UN-ove agencije.

“Naši vojni mirovnjaci i određeni broj civila ostat će ovdje da bi nastavio s osnovnim radom misije”, rekao je Tenenti. Ljudi koji bježe izgledaju šokirano, uspaničeno, uplašeno i uplakani su te ističu da je Izrael već započeo rat protiv južnog Libanona.

‘Izbio je pravi rat’

Jedna od izbjeglica smatra da je “već izbio pravi rat” te dodaje kako se “boji da se stanovništvo neće vratiti svojim kućama”. Ranije je priopćeno da je ubijeno najmanje 100 ljudi, a više od 400 ranjeno, uključivo djecu, žene i medicinske djelatnike.

 

Izraelska vojska krenula je u ponedjeljak s novim napadima na položaje Hezbolaha u Libanonu nakon što je otkrila da se proiranska skupina priprema napasti Izrael, rekao je izraelski vojni glasnogovornik. On je pozvao stanovnike Libanona da se drže podalje od tih mjesta.

Stanovnici južnog Libanona primili su i pozive upozorenja s libanonskog broja da se odmah udalje 1000 metara od položaja koje koristi libanonska oružana skupina Hezbolah, rekao je Reutersov novinar.

Izrael upozorio stanovnike

Glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari izdao je slično upozorenje ranije i rekao da se ono “distribuira na arapskom na svim mrežama i platformama u Libanonu”.

“Stanovnici Bejruta i još nekoliko regija primili su upozorenje na fiksnoj telefonskoj mreži, čiji je izvor izraelski neprijatelj, tražeći od njih da se brzo evakuiraju s položaja na kojima se nalaze”, objavila je ranije libanonska državna novinska agencija (NNA).

Izraelska vojska objavila je u ponedjeljak da će se njeni napadi na proiranski Hezbolah “nastaviti u bliskoj budućnosti” i da će biti “snažniji i precizniji”.

Vezani članci