ŠEF HEZBOLLAHA NEDOSTUPAN Izraelci pretvorili u ruševine tri stambene zgrade

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U ranim jutarnjim satima Izrael je ponovno gađao ciljeve u Libanonu, a borbeni zrakoplovi su nemilosrdno bombardirali južna predgrađa Bejruta, javlja Al Jazeera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri stambene zgrade u četvrti Haret Hreik pretvorene su u ruševine, a fotografije i snimke s mjesta događaja prikazuju razbacane ogromne betonske ploče s hrpom iskrivljenog metala i olupine. Vidjelo se nekoliko kratera, a u jedan je u upao automobil.

Broj stradalih u najnovijem napadu zasad je nepoznat, a vozila hitne pomoći nisu mogla doći do pogođenih područja u okrugu Dahiyeh zbog intenziteta udara, javljaju lokalni mediji, prenosi Jutarnji list.

Izraelska vojska je jučer naredila stanovnicima južnog Bejruta da se evakuiraju i upozorila da planira udariti na tri određene zgrade u tom području. IDF je objavio kartu određenih područja četvrti Dahiyeh i poručio da su stanovnici "dužni odmah evakuirati zgrade i udaljiti se od njih na udaljenost ne manju od 500 metara".

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u razgovoru s novinarima na Općoj skupštini UN-a da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu jasno dao do znanja da Izrael ‘neće stati dok Hezbollah ne bude uništen‘.

''Ako je tumačenje uništenja ista priča kao s Hamasom, onda upravo ulazimo u dugotrajni rat'', smatra Borrell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi sada pokušavamo izvršiti diplomatski pritisak kako bi došlo do prekida vatre, ali čini se da nitko ne može zaustaviti Netanyahua, ni u Gazi ni na Zapadnoj obali'', rekao je. Poručio je da podupire prijedlog o 21-dnevnom prekidu vatre koji su inicirali SAD i Francuska, koji je Izrael dosad ignorirao u Libanonu.

Sudbina šefa Hezbollaha

Visoki zapovjednici Hezbollaha bili su meta izraelskog napada na središnji stožer skupine u predgrađu Beiruta u petak, rekao je visoki izraelski dužnosnik u petak.

Na upit koliko bi moglo trajati da se utvrdi sudbina Hassana Nasrallaha, visoki izraelski dužnosnik je rekao "svakako, ako je živ, znat ćete to vrlo odmah. Ako je mrtav, moglo bi potrajati neko vrijeme".

Reutersov izvor blizak libanonskoj oružanoj skupini rekao je pak da je šef Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah bio nedostupan nakon izraelskih napada u petak navečer.

Izvor blizak Hezbollahu rekao je Reutersu da je Nasrallah živ, a iranska novinska agencija Tasnim također je izvijestila da je na sigurnom. Visoki iranski sigurnosni dužnosnik rekao je Reutersu da Teheran provjerava njegov status.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku optužio je Izrael za korištenje nekoliko američkih "bunker buster" bombi za napad na Beirut u petak.

Vezani članci