RUSI UZVRATILI TERMOBARIČNOM BOMBOM Izveli zračne napade na ukrajinske trupe, borbe u Kursku još traju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Rusija je u subotu najavila tzv. protuterorističku operaciju kako bi pojačala sigurnost u pograničnoj regiji Kursk, gdje je ovaj tjedan ukrajinska vojska iznenadila ruske trupe i razotkrila vojne slabosti u gotovo 2,5 godine dugom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da borbe u regiji Kursk i dalje traju te da je vojska izvela zračne napade na ukrajinske snage, uključujući upotrebu termobarične bombe koja stvara eksplozivni val i vakuum koji guši svoje ciljeve.

Mjere najavljene za Kursk, kao i za susjedne regije Belgorod i Brjansk koje graniče s Ukrajinom, omogućuju vlastima da preseljavaju stanovnike, kontroliraju telefonske komunikacije i zapljenjuju vozila.

Napad koji je započeo u utorak predstavlja najveći prekogranični upad u ovom ratu i izaziva zabrinutost da bi se borbe mogle proširiti daleko izvan Ukrajine.

U susjednoj Bjelorusiji, gdje su raspoređene ruske trupe, ali čija vojska nije sudjelovala u sukobu, predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u subotu da je bjeloruska protuzračna obrana srušila neodređene objekte lansirane iz Ukrajine, koji su preletjeli bjeloruski teritorij. "Ne razumijem zašto Ukrajina to treba. Moramo to razjasniti. Kao što sam ranije rekao, jasno smo im dali do znanja da nijedna provokacija neće proći bez odgovora," rekao je Lukašenko, prema izvještaju državne agencije Belta.

Bjeloruski ministar obrane Viktor Hrenin kasnije je identificirao objekte kao dronove i rekao da je Lukašenko naredio slanje pojačanja vojnicima u pogranična područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska raketa ispaljena iz aviona pogodila je u petak ukrajinski trgovački centar, usmrtivši najmanje 14 osoba i ranivši 44 druge, izvijestile su vlasti.

Trgovački centar u Kostiantynivki, u istočnoj regiji Donjeck, smješten je u stambenom području grada. Nakon udara, iznad centra se digao gust crni dim.

"Ovo je još jedan ciljani napad na mjesto puno civila, još jedan čin terora od strane Rusa," rekao je čelnik regije Donjeck Vadim Filashkin u objavi na Telegramu.

Bio je to drugi veliki napad na grad u gotovo godinu dana. Prošlog rujna, ruska raketa pogodila je tržnicu na otvorenom, usmrtivši 17 osoba.

Srpanj je zabilježio najveći broj civilnih žrtava u Ukrajini od listopada 2022., priopćila je u petak Misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini. U sukobima je tijekom tog mjeseca ubijeno najmanje 219 civila, dok ih je 1.018 ozlijeđeno.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da šalje pojačanja u Kursk kako bi se suprotstavilo ukrajinskom napadu, uključujući raspoređivanje višecijevnih raketnih bacača, vučenih topničkih oružja, tenkova transportiranih na prikolicama i teških gusjeničnih vozila.

Ministarstvo je izvijestilo o borbama na periferiji Sudže, otprilike 10 kilometara od granice. Grad je važno tranzitno središte za ruski prirodni plin koji se izvozi u Europu.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva za hitne situacije izjavio je u subotu da je evakuirano oko 76.000 stanovnika tog područja.

Pouzdane informacije o smionoj ukrajinskoj operaciji su oskudne, a njeni strateški ciljevi nisu jasni. Ukrajinski dužnosnici odbili su komentirati upad, koji se događa otprilike 500 kilometara jugozapadno od Moskve.

Pet dana nakon početka operacije, ukrajinski dužnosnici i dalje ne daju komentare, ali neki ukrajinski vojnici čini se da su prekršili tu politiku šutnje objavljivanjem videa i fotografija na društvenim mrežama.

U jednom videu objavljenom kasno u petak, vojnici koji se navodno pripadaju 61. brigadi drže ukrajinsku zastavu i čini se da stoje ispred lokalnog objekta Gazproma u Sudži, prema natpisu u pozadini.

"U gradu je sve mirno," kažu, dodajući: "Svi objekti su sigurni, strateški objekt Gazproma u Sudži pod kontrolom je 99. mehaniziranog bataljuna."

Glasnogovornik brigade rekao je da ne može komentirati autentičnost videa. Associated Press je utvrdio da postoji objekt Gazproma otprilike 2 kilometra od središta Sudže, u susjednom selu na periferiji grada, oko 8 kilometara od granice.

U drugom videu, ukrajinski vojnici iz 252. bataljuna tvrde da se nalaze u selu Poroz u ruskoj regiji Belgorod, oko 3 kilometra od granice. Video je prvi izvještaj o bilo kakvom upadu u to područje. AP je geolocirao zgradu ispred koje su vojnici stajali, ali nije mogao utvrditi kada su videozapisi snimljeni.

Upitan o ukrajinskom upadu, glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je u petak da su Sjedinjene Američke Države "u kontaktu s našim ukrajinskim partnerima," ali da neće komentirati dok se "ti razgovori ne završe."

"Nije bilo promjena u našim političkim pristupima," rekao je Kirby upitan o politici SAD-a glede uporabe oružja. "Oni koriste oružje u području gdje smo ranije rekli da mogu koristiti američko oružje za prekogranične napade. Krajnji cilj ovdje je pomoći Ukrajini da se obrani."

Mathieu Boulegue, obrambeni analitičar u think tanku Chatham House u Londonu, rekao je da Ukrajinci očito imaju jasan cilj, iako ga ne iznose javno.

"Takvo koordinirano kretanje kopnenih snaga odgovara jasnom vojnom cilju," rekao je Boulegue za AP. Također, upad je uznemirio rusku javnost i zadao udarac ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nudeći Ukrajini "veliki PR uspjeh", dodao je.

Napad je "ogroman simbol, ogromna demonstracija snage koja pokazuje da rat nije zamrznut," zaključio je.

Vezani članci