PREUZELI DIO RUSKOG TERITORIJA Evakuirani dijelovi Lipecka nakon ukrajinskog napada dronovima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon što su ukrajinske snage, s oko tisuću vojnika s tenkovima i oklopnim vozilima, prije tri dana ušle u rusku regiju Kursk, vode se teške borbe s ruskom vojskom, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Stanovništvo se evakuira, a najmanje je četvero ljudi poginulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenski: Neka Rusija i sama osjeti što je učinila

Rusija optužuje ukrajinsku vojsku da je prešla granicu, ušla u regiju Kursk i pokrenula masovni napad. Procjenjuje se da su preuzeli nadzor nad 360 četvornih kilometara ruskog teritorija. U regiji je proglašeno izvanredno stanje i počela je masovna evakuacija civila, prenosi Hina.

S guvernerom Kurska razgovarao je Vladimir Putin i poručio da trenutačna situacija traži hrabrost i smirenost, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je, ne osvrćući se izravno na Kursk, da je Rusija donijela rat u Ukrajinu, pa neka sad i sama osjeti što je učinila.

''Nakon procjene situacije, počeli smo evakuirati stanovništvo. To je prilično teško jer diverzantsko-izviđačke skupine ukrajinskih oružanih snaga granatiraju civilne ciljeve, vozila hitne pomoći...'', rekao je v.d. guvernera Kurske regije Aleksej Smirnov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je kako "svi vide da ukrajinska vojska može iznenaditi i postići rezultate".

''To pokazuje bojište gdje su naši vojnici ne samo izdržali nadmoćnu silu okupatora nego ga i uništavaju onako kako je potrebno da bi se zaštila naša Ukrajina i njezina neovisnost'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evakuirani dijelovi Lipecka

Rusija je evakuirala ljude iz dijelova svoje zapadne regije Lipeck, nakon što je "masivni napad" ukrajinskih bespilotnih letjelica izazvao eksplozije, prekid opskrbe strujom i ranio šest osoba, rekao je regionalni guverner Igor Artamonov. Četiri sela evakuirana su nakon što je proglašeno izvanredno stanje u okrugu Lipeck, rekao je Artamonov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, a neka od njih nalaze se u blizini baze zračnih snaga.

Požar je izbio u zračnoj bazi izvan grada Lipecka, izvijestila je novinska agencija Interfax citirajući lokalne službenike za hitne slučajeve. Pozivi na društvenim mrežama da se evakuira cijeli grad bili su dio kampanje psihološkog rata Ukrajine, dodao je Artamonov.

Ukrajinske vlasti nisu izvijestile o napadima na područje Lipecka.

Vezani članci