POVRATAK IZ AZIJE Papa Franjo se vratio u Rim nakon svog najdužeg putovanja

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Papa Franjo vratio se u Rim u petak nakon naporne 12-dnevne turneje po Aziji i Pacifiku, prkoseći zdravstvenim problemima kako bi se povezao s vjernicima od džungli Papue Nove Gvineje do nebodera u Singapuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avion u kojem je bio 87-godišnji pontifik sletio je u Rim nešto prije 19:00 sati, čime je uspješno završeno Franjino najduže putovanje u trajanju i udaljenosti otkako je postao poglavar 1,4 milijarde rimokatolika prije više od 11 godina.

Epsko putovanje argentinskog pape u četiri zemlje bilo je poduhvat za koji su neki smatrali da je rizičan, ako ne i nemoguć, za nekoga koga su posljednjih godina mučili zdravstveni problemi, poput bolova u koljenu i išijasa koji su ga prisiljavali da koristi invalidska kolica, pa do nedavnih napada gripe i bronhitisa.

No, uspješno putovanje i njegov gotovo zanosan doček u Indoneziji, Papui Novoj Gvineji, Istočnom Timoru i Singapuru očito su oživjeli papu, iako se povremeno borio da ostane budan tijekom kasnih liturgijskih čitanja ili da izgleda fokusiran na formalnim vojnim paradama.

Na živopisnom, završnom međureligijskom susretu u Singapuru, papa se našalio s mladima u publici, pozivajući ih da poštuju tuđa uvjerenja, izbjegavaju da postanu "robovi" tehnologije i da se izbave iz svojih zona komfora.

"Nemojte dozvoliti da vam se ugoji stomak, nego neka vam se udeblja glava", rekao je papa, izazvavši smijeh među okupljenima, javlja Fena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažem vam, riskirajte, izađite van. Mlada osoba koja se boji i ne riskira je već stara osoba", dodao je.

Povijesna turneja, koja je prvotno bila planirana za 2020. godinu, ali je odgođena zbog pandemije Covid-19, uključivala je 43 sata leta i pređenih 32.000 kilometara.

Vezani članci