POD PUTINOVOM ČIZMOM Američki ministar obrane tvrdi da pad Ukrajine znači propast Europe

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, sama Europa suočit će se s kolapsom, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin u nedavnom govoru na Diplomatskoj akademiji u Kijevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Ukrajina padne pod Putinovu čizmu, cijela Europa će propasti od Putinovog pritiska", ustvrdio je Austin, koji je prekjučer doputovao u Kijev.

"Putin nas sve gura prema svjetskom ratu"

"Putin ne krši samo norme međunarodnog sustava, koji su uz tako veliku cijenu izgradili saveznici nakon Drugog svjetskog rata. On nas sve gura prema svjetskom ratu, gdje je moć važnija od prava, gdje carstva trijumfiraju nad nacionalnim suverenitetom", dodao je, prenosi Index.hr

Putin želi dokazati da njegova autokracija može nadživjeti globalnu demokraciju, ustvrdio je Austin pa dodao: "Putin ne vjeruje samo da je njegova volja jača. On misli da je njegov sustav bolji. Ali nikad nije bio više u krivu. Malo je sila moćnih kao demokracija koja se bori za svoju slobodu."

"Postoji cijena koju treba platiti za slobodu"

Potom je govorio o iznimnoj cijeni koju ukrajinski narod plaća kako bi postigao pravedan mir. "Da, postoji cijena koju treba platiti za ljudsku slobodu", dodao je Austin. "Ali to je mala cijena u usporedbi s onom koju ćemo svi platiti ako dopustimo da se agresija nekontrolirano nastavi", zaključio je američki ministar obrane.

Što je Austin napravio u Kijevu?

Podsjetimo, Austin je u radnom posjetu Kijevu najavio novu pomoć Ukrajini u oružju vrijednu 400 milijuna dolara. Najava nove vojne pomoći Kijevu stiže uoči američkih predsjedničkih izbora za dva tjedna, 5. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus Austinovog posjeta Ukrajini, njegovog četvrtog i najvjerojatnije posljednjeg u svojstvu šefa Pentagona u administraciji Joea Bidena, bio je na američkim naporima da se ojačaju obrambeni kapaciteti Kijeva, koji se suočava s napredovanjem ruskih strana na bojištu u istočnoj Ukrajini.

No usprkos solidarnosti s Kijevom, ne očekuje se promjena u politici SAD-a glede sve glasnijih zahtjeva predsjednika Volodimira Zelenskog da se njegovoj zemlji dopusti upotreba oružja kojim bi se gađalo u dubinu ruskog teritorija. "SAD razumije što je ovdje na kocki", rekao je Austin Zelenskom najavljujući novu pomoć u streljivu, oklopnim vozilima i protutenkovskom naoružanju.

Američki ministar obrane: Ne vjerujem da bi Trump prestao podupirati Ukrajinu

Na predstojećim izborima u SAD-u sučelit će se republikanski kandidat Donald Trump, koji je pokazao nevoljkost i oprez prema nastavku potpore Ukrajini, i demokratska kandidatkinja Kamala Harris.

No Austin odbacuje zabrinutost da bi Trump mogao odustati od potpore Kijevu. "Ove dvije i pol godine nisam vidio ništa drugo do dvostranačke potpore Ukrajini i očekujem da ćemo je dalje vidjeti u Kongresu", rekao je Austin.

Austin je došao u Kijev nakon serije sastanaka koje je američki predsjednik Joe Biden imao u Berlinu s ključnim europskim partnerima, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Sergej Leščenko.

Prema njegovim riječima, nakon berlinskih sastanaka američkog predsjednika s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Keirom Starmerom, postoji potreba da se "usklade stavovi".

Američki vojni dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da Rusija do sada ima 600.000 ubijenih i ranjenih vojnika u Ukrajini, pri čemu je rujan mjesec s najvećim brojem ubijenih i ranjenih.

Vezani članci