PAKT ZA BUDUĆNOST Rusija i saveznici protiv odluke, no UN većinom usvojio dokument

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zemlje članice UN-a danas su usvojile Pakt za budućnost, kojim se obvezuju zacrtati "bolju budućnost" za čovječanstvo pogođeno ratovima, siromaštvom i klimatskim promjenama, unatoč protivljenju nekolicine zemalja, među kojima je i Rusija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres je 2021. godine pokrenuo ideju ovog Samita o budućnosti, predstavljenog kao jedinstvena prilika da se promijeni tijek povijesti čovječanstva.

„Otvorili smo vrata, sada je na svima nama da prođemo kroz njih. Jer nije dovoljno samo složiti se, već i djelovati. Danas vas izazivam da prijeđete na djela“, rekao je Guterres nakon usvajanja Pakta.

Cilj „Pakta za budućnost“ je rješavanje velikih izazova 21. stoljeća, od sukoba, klimatskih promjena do ljudskih prava, a usvojen je unatoč primjedbama skupine zemalja predvođenih Rusijom. Usvajanje teksta bilo je kratko odgođeno kada je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Veršinjin predložio amandman koji naglašava princip nemiješanja u unutarnje poslove država i poziva UN da izbjegne dupliciranje napora.

Primjedbe Rusije podržale su Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Iran, Nikaragva i Sirija, no amandman je velikom većinom odbijen.

Samit o budućnosti, koji se održava danas i sutra, otvara veliko godišnje okupljanje Generalne skupštine UN-a, gdje će se od utorka više od 130 šefova država i vlada obratiti s govornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nitko nije zadovoljan ovim tekstom“, rekao je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Veršinjin, no njegove tvrdnje su uglavnom osporene s govornice.

Njemački kancelar Olaf Scholz opisao je Pakt kao "kompas" i izjavio novinarima da Rusija ne želi ići putem koji je ostatak svijeta izabrao.

U Paktu se lideri obvezuju ojačati multilateralni sustav kako bi pratili promjene u svijetu, štitili potrebe i interese sadašnjih i budućih generacija, kojima prijete stalne krize. „Vjerujemo da postoji put prema boljoj budućnosti za cijelo čovječanstvo“, stoji u tekstu.

Dokument na više od 20 stranica iznosi 56 "akcija" u domenama značajnim za multilateralizam, uključujući poštovanje Povelje UN-a i održavanje mira, reformu međunarodnih financijskih institucija, reformu Vijeća sigurnosti UN-a, borbu protiv klimatskih promjena, razoružanje i razvoj umjetne inteligencije.

Vezani članci