OSVETA IDF-a Ovo su vođe Hamasa koje su dosad ubili Izraelci

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Od 8. listopada 2023. godine, kada je Izrael pokrenuo zračne napade, a potom i kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze, kao odgovor na napad Hamasa, ubijeni su mnogi vođe palestinske ekstremističke organizacije. Među ključnim vođama Hamasa koje je Izrael ciljao i eliminirao nalaze se Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh, Mohammed Deif i Marwan Issa, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je 17. listopada 2024. godine potvrdio smrt Yahye Sinwara, općeg vođe Hamasa.

vođe hamasa

Sinvar je postao vođa organizacije nakon što je Ismail Haniyeh, vođa političkog krila Hamasa, poginuo 30. srpnja 2024. u izraelskom zračnom napadu na Teheran, gdje je bio na inauguraciji novog iranskog predsjednika.

vođe hamasa

Sinvar, rođen 1962. godine u Pojasu Gaze, pridružio se Hamasu još u mladosti, a bio je osnivač Hamasovih sigurnosnih snaga "Madžd", koje su se bavile unutarnjom sigurnošću, uključujući otkrivanje izraelskih agenata. Prije nego što je postao vođa Hamasa, Sinvar je bio u izraelskom zatvoru, ali je oslobođen 2011. godine u zamjeni za izraelskog vojnika Gilada Šalita. Smatran jednim od ključnih organizatora napada na Izrael 7. listopada 2023., u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, Sinvar je ubijen u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, 16. listopada 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije Sinvarove smrti, Izrael je u srpnju 2024. eliminirao Muhameda Deifa, vođu vojnog krila Hamasa. Deif, poznat po nadimku "Mozak" i "Čovjek s devet života", bio je odgovoran za organizaciju i nadzor vojnih operacija Hamasa, uključujući izgradnju tunela za napade na Izrael i lansiranje raketa iz Gaze. Deif je bio meta brojnih atentata, ali je preživio većinu njih, iako je izgubio oko, stopalo i šaku. Izrael ga je konačno ubio u zračnom napadu na Kan Junis u srpnju 2024. godine.

vođe hamasa

Uz Deifa, Marvan Isa, zamjenik glavnog vojnog zapovjednika Hamasa, također je bio ključna figura u organizaciji. Isa je bio jedan od glavnih planera napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023., a bio je poznat kao "Čovjek sjena". Izraelske snage ubile su Isu u ožujku 2024. godine u napadu na tunel ispod izbjegličkog kampa u Gazi.

vođe hamasa

Ismail Haniyeh, koji je bio opći vođa Hamasa prije Sinvara, ubijen je 30. srpnja 2024. u Teheranu tijekom izraelskog zračnog napada. Hanije je bio ključna politička figura Hamasa i bivši premijer Palestinske nacionalne uprave. Njegov politički utjecaj unutar Hamasa bio je značajan, a od 2017. godine obnašao je dužnost šefa političkog biroa pokreta. Hanije je ubijen u Iranu, gdje je bio na inauguraciji iranskog predsjednika, a njegova smrt predstavljala je velik udarac za Hamas.

vođe hamasa

Uz ove ključne vođe, Mahmoud Zahar, još jedna istaknuta figura Hamasa, ostaje važan vođa pokreta. Zahar, rođen 1945. godine, jedan je od osnivača Hamasa i član političkog vođstva pokreta. Bio je ministar vanjskih poslova Hamasa kada je pokret osvojio većinu na parlamentarnim izborima 2006. godine. Zahar je preživio nekoliko izraelskih pokušaja atentata, uključujući zračni napad 2003. godine, u kojem je poginuo njegov sin Halid. Njegova uloga unutar Hamasa ostaje ključna, unatoč pokušajima Izraela da ga eliminira.

vođe hamasa

Ova serija izraelskih napada ciljala je eliminaciju ključnih vođa Hamasa, ali pokret i dalje ima utjecaj kroz preostale vođe poput Mahmouda Zahara, koji nastavlja igrati važnu ulogu u političkim i vojnim strategijama Hamasa.

Vezani članci