MIR NA KOREJSKOM POLUOTOKU? Južna Koreja nudi šansu, Sjeverna Koreja treba ispuniti samo jednu stvar

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol ponudio je danas osnivanje savjetodavnog tijela na radnoj razini sa Sjevernom Korejom kako bi se raspravljalo o načinima za ublažavanje napetosti i nastavak gospodarske suradnje, dok je iznosio svoju viziju ujedinjenja susjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom govoru povodom Dana nacionalnog oslobođenja, kojim je obilježena 79. godišnjica neovisnosti od japanske kolonijalne vladavine 1910. - 1945. nakon Drugog svjetskog rata, Yoon je rekao da je spreman započeti političku i gospodarsku suradnju ako Sjeverna Koreja "poduzme samo jedan korak" prema denuklearizaciji.

"Sjeverna Koreja treba napraviti samo jedan korak"

Yoon je rekao da bi pokretanje "međukorejske radne skupine" moglo pomoći u ublažavanju napetosti i rješavanju svih pitanja u rasponu od gospodarske suradnje preko razmjene među ljudima do ponovnog okupljanja obitelji razdvojenih u Korejskom ratu 1950. - 1953.

"Počet ćemo političku i gospodarsku suradnju onog trenutka kada Sjeverna Koreja napravi samo jedan korak prema denuklearizaciji", rekao je. "Dijalog i suradnja mogu donijeti značajan napredak u međukorejskim odnosima", poručio je.

Vezani članci