KATASTROFALNE POPLAVE U Mađarskoj na terenu i vojska, Dunav potopio mjesta uz granicu sa Slovačkom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Raste broj poginulih i nestalih u katastrofalnim poplavama s kojima se bore u dijelovima srednje i istočne Europe. Prema posljednjim podacima, poginulo je 19 ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S izvanrednim stanjem i evakuacijom stanovništva suočava se Poljska, a najteže je u Ostravi - trećem po veličini češkom gradu koji je doslovno potopljen. Izlila se rijeka Odra, a posljednji stanovnici evakuirani su helikopterima.

Dok se situacija u Beču pomalo stabilizira, u dijelovima Austrije proglašeno je stanje katastrofe, prenosi Hina.

Golemi vodeni val putuje Dunavom

Golemi vodeni val koji ide Dunavom stigao je u Slovačku, a za njega se pripremaju i u Mađarskoj, posebno Budimpešta, gdje je već na terenu i vojska. Budimpešta se tek priprema za najgore, Dunav je već potopio mjesta uz granicu sa Slovačkom. Premijer Viktor Orban obišao je granicu s Austrijom.

''Stojimo na obalama kanala Leitha, samo nekoliko metara od granice s Austrijom. Ovdje je najgora situacija s poplavama u našoj zemlji. Visina brane ne može zadržati svu vodu pa nam je rečeno da otvorimo privremenu akumulaciju. Da bismo to mogli morat ćemo otvoriti dio brane. Time ćemo spustiti vodostaj za 20-tak centimetara. Imamo i dodatne spremnike u koje možemo pustiti vodu. Nema razloga za brigu jer imamo iskusne profesionalce'', poručio je Orban.

''Tijekom ljeta ovdje je bilo veoma vruće, 35 stupnjeva i nije padala kiša. Mislim da je sve ovo povezano s klimatskim promjenama jer sada kiši već četiri dana. Dolazi nam vodeni val iz Beča, zato imamo visoke razine vode'', rekao je stanovnik Veneka u Mađarskoj Georg Berscanyi.

Vezani članci