IRON DOME Izraelska protuzračna obrana je najbolja na svijetu, tri su razloga zašto ju je probilo toliko iranskih raketa

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Iran je sinoć ispalio oko 180 balističkih projektila u masivnom napadu na Izrael. IDF i vlada tvrde da je većinu raketa presrela izraelska protuzračna obrana, ali jutros su se pojavile fotografije iz kojih je jasno da su neke uspjele proći kroz višeslojni sustav koji čuva židovsku državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već jučer su se društvenim mrežama proširile snimke na kojima se vide blještavi obrisi koji padaju u tlo, nakon čega slijede eksplozije koje sugeriraju štetu nastalu zbog udara. Takvi dokazi potaknuli su mnoge da se zapitaju kako je Iran uspio poraziti jedan od najsnažnijih svjetskih protuzračnih obrambenih sustava.

Izrael se nije stigao pripremiti

Iako su analitičari upozorili da je prerano pokušavati odgovoriti na to pitanje, postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pozornost kada se procjenjuje performanse protuzračnog sustava, ističe britanski The Telegraph u analizi faktora koji su doveli do uspjeha iranskog raketnog udara.

Prvi parametar je vrijeme: kada je Iran u travnju izveo posljednji sličan napad na Izrael u travnju, akcija je bila najavljena toliko unaprijed da su židovska država i njezini saveznici imali tjedan dana za pripremu. Izraelci, Amerikanci, Britanci i ostali dobili su više nego dovoljno vremena za raspoređivanje borbenih zrakoplova i ratnih brodova kako bi pomogli u obrani od baraža iranskih dronova i projektila. “Ovo sinoć je u relativnom smislu bilo veće iznenađujuće”, istaknuo je Samuel Hickey iz Centra za kontrolu naoružanja i neširenje oružja, prenosi Telegram.

Iran je napao sofisticiranijim projektilima

Nadalje, u prvom velikom napadu prije nekoliko mjeseci Iran je upotrijebio je kombinaciju od oko 300 projektila i dronova. Broj oružja ispaljenih sinoć vjerojatno je nešto veći od 200. No, u napadu izvedenom proljetos korišteni su uglavnom krstareći projektili i bespilotne letjelica.

“Iran je koristio sporije krstareće rakete i bespilotne letjelice, dronove samoubojice, koje je moguće ispaliti iz zrakoplova”, rekao je Hickey. Balistički projektili ispaljeni sinoć mogu letjeti hipersoničnim brzinama većim 5 macha, zbog čega ih je znatno teže presresti borbenim zrakoplovima ili sustavima sa zemlje, smatra stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana namjerno propustila neke projektile

Tu je i činjenica da je protuzračna obrana izrazito skupa. Procjenjuje se da je napad u travnju koštao Izrael i njegove saveznike oko 1,5 milijardi dolara, odnosno da je tolika vrijednost raketa i drugih sredstava koje su potrošili kako bi zaustavili iranski baraž.

Postoji i problem ograničenog broja raketa-presretača. U pokušajima Zapada da pomogne obraniti ukrajinske gradove od ruskog bombardiranja potrošeni su značajni raketni resursi. Budući da se i Izrael i Ukrajina uvelike oslanjaju na presretače iz SAD-a, nužno je pažljivo kalkulirati njihovu potrošnju.

“Još uvijek ne znamo koliko je projektila Izrael odlučio upotrijebiti. Ako je jasno da će određeni broj projektila pasti na područja gdje neće prouzročiti veliku štetu u ljudskim životima ili infrastrukturi… naprosto će ih pustiti da prođu”, rekao je Hickey, pojasnivši kako je pametno čuvati takva sredstva za presretanje budućih napada.

IDF ima razloga ostati suzdržan

Budući da postoji opravdana zabrinutost zbog nedostatka presretačkih sredstava, sada se javlja se bojazan da bi Iran u budućnosti mogao pokušati nadvladati Izrael bombardiranjem velikih razmjera.

“Čini se da je sinoć Iran lansirao manji broj naprednijih projektila. Izrael je vjerojatno svjestan da bi moglo doći do znatno većeg napada ako sukob eskalira, rekao je Hickey, zaključivši kako bi se IDF zbog toga mogao suzdržati od pretjerano agresivnog odgovora Iranu.

Vezani članci