HITNA SJEDNICA UN-a Bliski Istok na rubu katastrofe nakon izraelskih napada

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) održalo je hitnu sjednicu nakon izraelskih zračnih napada na Bejrut i južni Libanon, a glasnogovornik UN-a, Stéphane Dujarric, upozorio je da se taj regija sada nalazi "na rubu katastrofe", objavljeno je na službenoj stranici UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica je održana nakon pojačane prekogranične razmjene vatre između libanonske skupine Hezbollah i izraelskih snaga, te dva dana nakon smrtonosnih eksplozija bežičnih uređaja pripadnika Hezbollaha, u kojima je poginulo 37 ljudi.

Nastavak nasilja između Izraela, s jedne strane, i Hezbollaha i Hamasa, s druge strane, mogao bi potaknuti razorni regionalni sukob, upozorile su Ujedinjene nacije, nakon što je u jučerašnjem izraelskom napadu na Bejrut ubijeno najmanje 14 ljudi, uključujući visoke zapovjednike Hezbollaha, a ranjeno 66, prenosi Tanjug.

Zamjenica glavnog tajnika UN-a za politička pitanja, Rosemary DiCarlo, izjavila je na sjednici VS UN-a da postoji "opasnost od eskalacije situacije do mnogo većih razmjera", prenosi Guardian.

"Još uvijek nije prekasno da se izbjegne takva ludost. Još uvijek postoji prostor za diplomaciju. Snažno pozivam zemlje članice koje imaju utjecaj na sukobljene strane da ga iskoriste", rekla je DiCarlo.

Zamjenik američkog veleposlanika u UN-u, Robert Wood, ponovio je stav Washingtona da SAD nisu imale nikakvu ulogu u izraelskim napadima i pozvao sve uključene strane da se suzdrže od bilo kakvih akcija koje bi mogle gurnuti regiju u poguban rat.