GNJEVNA RULJA Saudijska televizija nazvala ubijenog šefa Hamasa teroristom, demonstranti im demolirali studio

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Demonstranti u Iraku upali su u prostorije saudijskog televizijskog kanala u Bagdadu rano u subotu, nakon što je emiter objavio izvještaj u kojem se komandanti Hamasa i Hezbollaha nazivaju teroristima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demonstranti u Iraku su također opljačkali prostorije saudijskog televizijskog kanala u Bagdadu rano u subotu, nakon što je emiter objavio izvještaj u kojem se komandanti Hamasa i Hezbollaha nazivaju teroristima.

Između 400 i 500 ljudi napalo je studije saudijskog emitera MBC u Bagdadu nakon ponoći.

 

"Uništili su elektronsku opremu, računare i zapalili dio zgrade," rekao je izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova za AFP.

Dodao je da je požar ugašen, a da su policijske snage rastjerale okupljenu masu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snage sigurnosti su i dalje raspoređene u blizini zgrade," dodao je.

Isječci iz jednog MBC-ovog programa kružili su iračkim društvenim mrežama, izazivajući bijesne reakcije proiranskog tabora. Izvještaj se fokusirao na "terorizam" u regiji i spominjao nekoliko grupa i značajnih ličnosti, uključujući, na primjer, Osamu bin Ladena.

Također je uključivao grupe koje pripadaju Osovini otpora, a među njima su Hamas, Hezbollah i naoružane iračke frakcije.

U izvještaju su spomenuti bivši lider Hezbollaha Hasan Nasrallah, koji je prošlog mjeseca ubijen u Bejrutu od strane Izraela, i bivši politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u Teheranu u srpnju.

Također se referiralo na Hanijeovog nasljednika, čelnika Hamasa Jahju Sinwara, koji je osmislio napad na Izrael 7. listopada, i koji je ubijen u četvrtak u Gazi, kao na "novo lice terorizma".

Vezani članci