Sulejman Tihić: Vrati ćemo se na Travanjski paket i Prud

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Prema njegovim riječima „predsjedništvo SDA će u četvrtak donijeti konačan stav s kim ići u pregovore o formiranju nove vlasti", te da će se u tome osloniti na izborne pobjednike, „ponajprije mislim na SDP, SNSD i HDZ BiH."

„Mi ćemo napraviti ono što, po nama, treba biti programska osnova buduće koalicije, bez ambicije da pravimo neke velike programe. To je u prvom redu travanjski paket ustavne reforme i dijelovi nedovršenog prudskog procesa. Kada kažem travanjski paket, onda tu ponajviše mislim na prijedlog amandmana na Ustav BiH, izmjene Zakona o Vijeću ministara u smislu stvaranja funkcionalnije vlade i izmjene Izbornog zakona BiH. A ono što bi trebalo uzeti iz prudskog procesa jesu pitanja državne i vojne imovine, zakon o popisu stanovništva, koji smo također bili skoro u potpunosti dogovorili. Ako bi se sve to prihvatilo, imali bismo jedan pozitivan zamah i meni bi onda manje bilo važno koliko će tko dobiti pozicija u vlasti i tko će biti na čelu kojeg ministarstva.", rekao je, između ostalog, Tihić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pogledu radikalizma koji dolazi iz RS-a, Tihić smatra da se radi o, uveliko, lažnoj prijetnju: „Sve stranke iz RS-a su prihvatile travanjski paket. Javno se danas priča nešto drugo, ali oni su svjesni da je potrebno izvršiti ustavnu reformu i da možemo prestati s tom pričom samo ako provedemo onaj realni dio ustavne reforme, a to je travanjski paket."

„Pretpostavljam da bi tu hrvatski političari imali određene primjedbe i zato ističem da bi se travanjskom paketu neke stvari mogle dodavati ili oduzimati.", dodao je Tihić.

U pogledu postizbornog položaja HDZ-a, Tihić je rekao da „čini sve da se HDZ BiH uključi u vlast", ali da se ne može dopustiti „da oni diktiraju uvjete kao da imaju 50 posto glasova u cijeloj BiH".

Ipak, predsjednik SDA je izrazio nadu da takvih uvjetovanja neće biti: „SDA i ja osobno ćemo učiniti sve kako bi u budućoj vlasti bila na odgovarajući način zastupljena volja svih naroda i građana."

„Ja sam uvijek bio korektan i prema HDZ-u BiH i prema gospodinu Čoviću, posebno na početku prošlog mandata kada je on bio u prilično teškoj poziciji. I sada sam spreman prihvatiti za partnere one koje su hrvatski birači izabrali i učinit ću sve da postignemo dogovor s HDZ-om BiH. Normalno, nećemo pristati na ucjene i ultimatume o trećem entitetu i Mostaru kao hrvatskom stolnom gradu. Razgovarao sam s gospodinom Čovićem i mislim da je to bila retorika koja prati izbornu kampanju.", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o očekivanoj koaliciji sa SDP-om, Tihić odgovara: „Mi nismo imali službene razgovore. Ja jesam imao susrete sa Zlatkom Lagumdžijom i mi u SDA smo spremni ići u tu koaliciju, ali ne po svaku cijenu. Ta koalicija je moguća na ravnopravnim osnovama, bez obzira što oni imaju nešto više zastupničkih mandata. Mislim da kod SDP-a postoji takva spremnost. Uostalom, toliko imamo složenih problema u državi da nam je potrebna velika koalicija i svaka druga varijanta ne bi bila funkcionalna. Teško se mogu ostvarivati ciljevi ako je neka od ove četiri stranke koje su dobile najveće povjerenje birača - u oporbi."

radiosarajevo.ba

Vezani članci